Cevaplar.Org

KORONA MUSİBETİNİN PRATİĞİ VE HİKMETLERİ

Bu yazıda korona ile ilgili ortaya çıkan bazı hususları kısa maddeler halinde irdelenecektir. 1. Korona kimsenin önünden kaçıp korunamadığı umumi bir musibettir.


Niyazi Beki(Prof. Dr.)

niyazibeki@gmail.com

2020-04-21 18:48:51

Bu yazıda korona ile ilgili ortaya çıkan bazı hususları kısa maddeler halinde irdelenecektir.

1. Korona kimsenin önünden kaçıp korunamadığı umumi bir musibettir.

Bunun insanlık camiasına bir ilahi armağan olduğunu söylemek mümkün değildir. Öyleyse bunun bir ilahi ikaz, bir gazap ve azap olduğunu kabul etmek durumundayız. Umumi musibet umumun hatalarından kaynaklanır.

وَاتَّقُواْ فِتْنَةً لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ


"Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden yalnız zulmedenlere dokunmakla kalmaz, hepinize şamil olur. Biliniz ki Allah'ın cezalandırması şiddetlidir"(Enfal, 8/25) mealindeki ayette bu gerçeğe işaret edilmiştir.

2. Bu musibetin gerekçesi

Peki, hangi fiillerimiz ve davranışlarımızla bu dünyayı saran ve sarsan musibetin gelmesine davetiye çıkardık? Bunun kısaca cevabı şudur: Bir insanlık camiası olarak insanların pek çoğu kendi çapında birer Nemrutçuk olmuştur. Allah Nemrut'a en küçük bir canlı olan sivrisinek musallat etmiş ve haddini bildirmişti. Bugünkü Nemrutçukları da sivrisinekten çok daha küçük korona virüsü denilen bir dabbe/canlı ile hadlerini bildirmiştir.

Bunca Allah'ın nimetlerine rağmen nankörlük edip adeta isyanda yarışmaya başladılar. Çok şımarık bir eda ile Nemrut ve Firavun'un turnikesine giren insanlık camiası hiç hesaba katmadıkları bir tabloyla karşılaştılar ve Korona duvarına tosladılar.

3. Korona bu dünyada zalimlerin mahşerde karşılaşacakları manzaranın bir benzeri olarak sahnelenmiştir.

Allah oldukça şımaran bugünkü insanlara hadlerini bildirmiştir. Topuna, tüfeğine, servetine, gücüne güvenen şımarıklara adeta meydan okumuştur. Hani sizin topunuz, tüfeğiniz vardı! Hani teknik ve teknolojide zirveye çıkmıştınız..! Hani kendinizi yenilmez bir topluluk olarak görüyordunuz..! Sizi küçücük askerlerimden bir korona birliğiyle darmadağın ettim. Gücünüz varsa koronadan korunmaya çalışın, fakat beyhude..!

Bu daha dünyadaki prova mahiyetinde bir azap sahnesidir. Bir de mahşer meydanındaki sahneye bakın..!

وَلَوْ أَنَّ لِلَّذِينَ ظَلَمُوا مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً وَمِثْلَهُ مَعَهُ لَافْتَدَوْا بِهِ مِن سُوءِ الْعَذَابِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَبَدَا لَهُم مِّنَ اللَّهِ مَا لَمْ يَكُونُوا يَحْتَسِبُونَ

"Eğer yeryüzünde bulunan her şey tümüyle ve onlarla beraber bir o kadarı da zulmedenlerin olsa, kıyamet günü kötü azaptan kurtulmak için elbette onları verirlerdi. Artık, hiç hesap etmedikleri şeyler(çok çetin bir tablo) Allah tarafından karşılarına çıkmıştır"(Zümer, 39/47)mealindeki ilahî tasvirin sergilediği sahneler de gelecektir.

Topuna tüfeğine güvenenlere karşı asrın müceddidi Bediüzzaman'ın bu konudaki o güzel veciz sözlerine kulak vermekte fayda vardır:

 "Böyle ahmaklardan mühim bir mevkii işgal eden birisi demiş ki: "Biz, Allah Allah diye diye geri kaldık. Avrupa, top tüfek diye diye ileri gitti."

"Cevab-ül ahmak-is sükût" kaidesince, böylelere karşı cevab sükûttur. Fakat bazı ahmakların arkasında bedbaht gafiller bulunduğundan deriz ki:

Ey bîçareler! Bu dünya bir misafirhanedir. Her günde otuz bin şahid, cenazeleriyle "El-mevtü hak" hükmünü imza ediyorlar ve o davaya şehadet ediyorlar. Ölümü öldürebilir misiniz? Bu şahidleri tekzib edebilir misiniz? Madem edemiyorsunuz; mevt, Allah Allah dedirtir. Sekeratta Allah Allah yerine; hangi topunuz, hangi tüfeğiniz, zulümat-ı ebedîyi o sekerattakinin önünde ışıklandırır, ye's-i mutlakını ümid-i mutlaka çevirebilir? Madem ölüm var, kabre girilecek; bu hayat gidiyor, bâki bir hayat geliyor. Bir defa top tüfek denilse; bin defa Allah Allah demek lâzım gelir. Hem Allah yolunda olsa; tüfek de Allah der, top da Allahü Ekber diye bağırır, Allah ile iftar eder, imsak eder"(Mektubat, s. 438 - 439 ).

4) Fitne fesadın had ve hesaba gelmediği bir dönemi yaşıyoruz.

ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

 "İnsanların kendi elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat ortaya çıktı. Belki vazgeçerler diye, yaptıklarından bir kısmını Allah onlara böylece tattırıyor."(Rum, 30/41) mealindeki ayetin işaretlerinin bir de bu zamana baktığında şüphe yoktur. Rahman ve Rahim olan Allah insanlığın hak ettiği cezayı değil, bir numunesini göstermiştir.

وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ

"Başınıza gelen her musîbet, işlediğiniz günahlar (ihmal ve kusurlarınız) sebebiyledir, hatta Allah günahlarınızın çoğunu da affeder" (eş-Şûra, 42/30).mealindeki ayette de Allah'ın verdiği musibetlerin suçların tam karşılığı değil, yalnız bir kısmının karşılığı olduğuna vurgu yapılmıştır.

5). Bu musibetin defi için maddi ve manevi sadakaya ihtiyaç vardır

Bu belanın def olmasının önemli sebeplerinden biri insanlık camiasının tövbe ve istiğfar ederek yeniden kulluk mertebesine çıkmasıdır. Bir ceza olduğunda şüphe olmayan böyle bir musibetin defolması için yalnız maddi tedbirler değil manevi tedbirler de gerekir. Çünkü Allah'a yönelmek, ona kulluk etmek, dinine hizmet etmek belaları defeden en büyük bir sadakadır.

Bu hakikate işaret eden Bediüzzaman hazretlerinin şu tespitleri çok önemlidir.

"Risale-i Nur asayişin temel taşına hizmet eden bir sadaka-i makbule hükmündedir. Maddî ve manevî tehlikelerden bu memleketi muhafazaya vesile olduğu tahakkuk eden bir hakikat-ı Kur'aniyedir."(Emirdağ Lahikası-2 , 180 ).

6). Kur'an'ın ahlakıyla ahlaklanmayı hedefleyen bütün dini hizmetler böyledir

Bundan anlaşılıyor ki, -yukarıda da ifade edildiği üzere-Allah'ın dinine, Kur'an'ın hakikatlerine hizmet eden Risale-i Nur, Erbab-ı tasavvuf ve benzeri cemaatlerin ve fertlerin yaptığı hizmetler bir sadaka hükmüne geçer.

Buna bir misal vermek gerekirse, Türkiye'nin bu musibetten şimdiye kadar nispeten daha az hasar görmesinin önemli sebeplerinden biri başta sağlık bakanımız olarak yöneticilerin basiretli tedbirleri manevi bir dua ve sadaka hükmünde olduğu gibi, samimi kimseler tarafından yapılan dini hizmetler de birer sadakadır. Keza dört yıldır Suriye'den gelen mağdur ve mazlum insanlara yaptığımız yardımlar da bir sadaka ve def-i beladır. Demek ki hafif hasarımız maddi ve manevi sadakalara borçludur.

7. Paniklemek iman şuuruyla bağdaşmaz

Müslüman olarak şuna iman ediyoruz ki, Ne korona ne de başka bir hastalık Allah'ın izni olmadan asla ne bize musallat olabilir ne de öldürebilir.

Buna göre, mümin olarak biz sebepler dairesinde tedbirlerimizi alırız fakat panik yapmayız. Çünkü zarar ve yararı elinde tutan sadece Allah'tır. Öldüren ve dirilten yalnız Allah'tır. Demek ki lüzumsuz panik yapmak, aşırı korkmak, her an geleceğinden kaygı duymak ve tedirgin olmak iman şuuruyla bağdaşmaz. Allah'ın izni olmadan bir yaprağın bile yere düşmediğini bilen bir mümin olarak inanmayan insanların hepsinden daha cesur olmamız gerekir.

Nitekim,

مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ

 

"İster yeryüzünde olsun, ister kendi canlarınızda, sizin başınıza gelen ne varsa, daha Biz yaratmadan önce o bir kitapta yazılıdır. Bu ise Allah için pek kolaydır"(Hadid, 57/22)mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.

8) Hem bir mümin olarak niye korkalım ki?

Çünkü inanıyoruz ki, ecel mukadderdir değişmez. Ve musibetlerin, hastalıkların bir kısmı manevi şehitlik mertebesini kazandırır. İsterseniz işin ehline soralım; bakın ne güzel cevap veriyor:

 "Evet, hastalıkların bir kısmı var ki; eğer ölümle neticelense, manevî şehid hükmünde şehadet gibi bir velayet derecesine sebebiyet verir. Ezcümle: Çocuk doğurmaktan gelen hastalıklar (Haşiye: Bu hastalığın manevî şehadeti kazandırması, lohusa zamanı olan kırk güne kadardır) ve karın sancısıyla, gark/boğulma) ve hark(yanma) ve taun/veba ile vefat eden, şehid-i manevî olduğu gibi, çok mübarek hastalıklar var ki, velayet derecesini ölümle kazandırır. Hem hastalık, dünya aşkını ve alâkasını hafifleştirdiğinden, vefat ile dünyadan, ehl-i dünya için gayet elîm ve acı olan müfarakatı tahfif eder; bazan da sevdirir"(Lem'alar, 214 ).

9)Diyanetin ibadet tedbirleri yerinde bir fetvadır

Nitekim, Abdullah b. Abbas yağmurlu bir(Cuma) gününde müezzinine şöyle dedi: "Hayyeala's-salah" sözüne geldiğinde onu okuma onun yerine "Evlerinizde namaz kılın" de. Oradaki insanlar bunu hoş karşılamadılar. Bunun üzerine İbn Abbas: "Bunu benden daha hayırlı zât(s.a.v) yapmıştır. Şüphesiz Cuma namazı kesin bir vaciptir. Ben ise sizin (bu yağmurda) çamura batmanız ve kaymanız gibi bir sıkıntıya girmenizi istemedim.(Buhari, h.no:901).

İbn Abbas'ın bu davranışı belli bazı sıkıntıların olması halinde cumanın terkedilebileceğine bir ruhsattır.

10) Korona virüsü bir dabbetu'l-arz değildir

Konuyla ilgili değişik sorulara verdiğimiz cevapta, Korona virüsü dabbetu'l-arz değil, fakat onun bir nevi versiyonu, bir masadakı olabilir. Özellikle bu kelimenin ebced değerinin 1441 olması ve bu yılın hicri tarihine tevafuk etmesi ilgili tespiti destekler mahiyettedir.

11) Gözüme ilişen, kalbime gelen güzel bir tevafuk

Dün(7 Nisan 2020) Cevşenu'l-Kebir'de "Sekine"yi okuyordum. Esma-i Sitte'den sonra ilk cümle olan "se yecalullahu ba'de usrin yüsra(Allah her bir zorluktan sonra bir kolaylık verecektir) " mealindeki ayeti okuyunca şöyle bir düşünce aklıma geldi. Bu ayette: "her zorluktan sonra bir kolaylık olacak" diye ifade edilmiştir. Bu ayetin işari yolla her asra, her zamana bakması söz konusudur. Çünkü kıyamete kadar söz sahibi olan Kur'an'ın ifadeleri, kelimeleri statik değil, dinamiktir. Her zaman canlı olarak bir veya birkaç manaya, birkaç olaya bakan yönleri vardır. Bu asırda en zor, en sıkıntılı bir imtihan korona musibeti olduğunda şüphe yoktur. O halde ayetin buna bakması i'cazının bir gereğidir. Lafız ve manayı birlikte mütalaa edildiğinde, en çarpıcı kelimenin "Ba'de"(sonra/zorluktan sonra) kelimesi olduğu görülecektir. Bunun ebced değeri, 76'dır. . İlginçtir, Korona virüsünün asıl adı "Covid 19"dur. 76 sayısı ise 19'un dört katıdır. Kovid kelimesinin İslam yazısıyla harf sayısı, 4'tür. 76 sayısı, 4x19'dur.Bu ayetin harf sayısı da 19'dur. Ve 19 ayetten meydana gelen Sekine'nin ilk ayetidir. İstihraç edilen bu işarete göre, korona virüsünün ilk çıkış tarihleri, ülkelerin durumunu belirleyebilir. Her ülkenin zorluğu 76 gün sürer ve ardından bir kolaylık gelebilir. Şüphesiz her şeyin en doğrusunu bilen Allah'tır. Dün değerli bir kardeşimiz bu konuda sorular sorarken, aynı günün sabahında gördüğüm sözkonusu yorumu söyledim. İlginçtir, bugün sabahleyin televizyonda şu bilgi verildi: Korona virüsünün ilk çıktığı Çin'in vilayetlerinden biri olan "Wuhan"da tam 76 gün sonra bu gün karantinalar kaldırılmıştır.

Allah'a şükürler olsun, ayetten yaptığımız bu istihraç aynen çıkmıştır. Türkiye'de bu virüs ilk defa 11 Martta bulunmuştur. Buna göre, 76 gün sonra (Mayıs 25-26'da) ülkemizde de bu işaretin tahakkukunu görebiliriz İnşaallahurrahman!

12) Korona'dan kurtulmanın en önemli yoluTövbe-İstiğfar etmektir.

Aşağıda meali verilen şu ayet-i kerime bize bu sorumluluğu yüklemektedir:

أَوَلاَ يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَّرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لاَ يَتُوبُونَ وَلاَ هُمْ يَذَّكَّرُونَ {*} وَإِذَا مَا أُنزِلَتْ سُورَةٌ نَّظَرَ بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ هَلْ يَرَاكُم مِّنْ أَحَدٍ ثُمَّ انصَرَفُواْ صَرَفَ اللّهُ قُلُوبَهُم بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَفْقَهُون

"Görmüyorlar mı ki her yıl bir veya iki defa musibetlerle imtihan ediliyorlar da yine tövbe etmiyorlar ve ibret almıyorlar. Ne zaman bir sure indirilse, "Sizi biri görüyor mu?" diyerek birbirlerine bakarlar, sonra sıvışıp giderler. Anlamamakta direndikleri için Allah da onların kalplerini haktan çevirmiştir"(Tövbe, 9/126-127).

"Allah'a dayan saye sarıl hikmete ram ol! /Yol varsa budur bilmiyorum başka çıkar yol!"(M. Akif Ersoy).

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz.

Hac:37

GÜNÜN HADİSİ

"Kim bir oruçluya iftar verirse, oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeksizin, oruçlunun sevabı gibi sevap alır."

Tirmizî.

TARİHTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI