Cevaplar.Org

HARAM YİYEN SEBAT EDEMEZ

Sultan İkinci Murad Han’a şahsi ihtiyaçları için para lazım olmuştu. Sultan bundan dolayı Çandarlı Halil Paşa’ya borçlanmıştı. Bu durumu gören Fazlullah Paşa; -Devletlû Sultanım! Padişahlara hazine gereklidir. Müsaade eder ve ferman buyurursanız , hazine toplayalım..” dedi.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2020-04-01 20:45:10

Sultan İkinci Murad Han'a şahsi ihtiyaçları için para lazım olmuştu. Sultan bundan dolayı Çandarlı Halil Paşa'ya borçlanmıştı. Bu durumu gören Fazlullah Paşa;

-Devletlû Sultanım! Padişahlara hazine gereklidir. Müsaade eder ve ferman buyurursanız , hazine toplayalım.." dedi. Padişah bunun nasıl olacağını sorunca, Fazlullah Paşa;

-Padişahım, bu vilayet halkında fazlaca mal vardır. Padişahlara zaman zaman bir yolunu bulup almak münasip düşer" deyince, Sultan Murad han öfkelenerek;

-Hey Fazlullah, bu söz nasıl sözdür, bu düşünce nasıl düşüncedir ki, söyler ve teklif edersin? Bizim vilayetimizde üç helal lokma vardır. Biri madenler, biri haraç, biri de ganimetlerdir.

Bizim askerlerimiz gâziler ordusudur. Fakat bunlara helal lokma gerekir. Hangi padişahtır ki, askerine haram lokma yedirir de, harami eder. Haraminin ise sebatı olmaz. Bir küçük zorluk görünce kaçmaya başlar. Bundan sonra halimizin ne olduğunu görmek zor olmaz" der. Allah rahmet eylesin..

Kaynak

Ömer Faruk Yılmaz,

Osmanlı Tarihinden Altın Sayfalar,

Osmanlı Yayınevi,

İst. 1998

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İnkâr edenler, Allah'ın yolundan ve -yerli, taşralı- bütün insanlara eşit (kıble veya mâbed) kıldığımız Mescid-i Harâm'dan (insanları) alıkoymaya kalkanlar (şunu bilmeliler ki) kim orada (böyle) zulüm ile haktan sapmak isterse ona acı azaptan tattırırız.

Hac,25

GÜNÜN HADİSİ

Resulullah (sav) buyurdu ki: "Kim "üç kız" veya "üç kızkardeş" veya "iki kızkardeş" veya "iki kız" yetiştirir, terbiye ve te'diblerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir."

Ebu Davud, Edeb 130, (5147); Tirmizi, Birr, 13 (1913)

TARİHTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI