Cevaplar.Org

Hadis-i Şeriflerde İNANANLARIN VASIFLARI-12 "İnsanların içine karışıp onların eziyetlerine katlanan mümin, insanların içine karışmayıp, (birlikte yaşamanın getirdiği) eziyetlerine katlanmayan insandan daha hayırlıdır."(İbn Mâc


2002-03-10 22:45:58

Sabrın en büyüğü, insanlara karşı verilen sabır olsa gerek. İnsanlardan gelen eziyetler, farklı farklıdır. İnsan olarak tabiatımızın icabı alışkanlıklarımız, itiyatlarımız olabilir. Her insan ayrı bir fıtratta ve yaratılışta olduğundan adeta frekansımızın uymadığı insanlara karşı sabretmemiz bize zor gelebilir. Ama bundan daha zoru, özel manada bize eziyet veren ve bizim karşımıza hep imtihan yağdıran bazı özel tipler de olabilir. Hasılı, uzak yakın insanlardan bazıları bizim için birer imtihandırlar. Hassasiyetimize göre eziyetlerin derecesi de değişecektir. Tabii bu arada bizim de başkaları için bir eziyet ve imtihan vesilesi olduğumuz da unutulmamalı! Allah Rasulü (sallallahu aleyhi ve sellem), bir dualarında Allah (celle celalühü)den üç istekte bulunuyor. İki isteği kabul ediliyor ama "Ümmetim arasında ihtilaf u tefrika olmasın Allah'ım!" duası kabul olmuyor. Çünkü ihtilaf u tefrika, bizim iradelerimizle aşılacak bir meseledir. Dolayısıyla imtihanımıza esas teşkil eden iradelerimizi kullanıp insanlarla geçinecek ve aramızdaki problemleri aşmanın yollarını arayacağız. Aramakla vazifeliyiz. Nitekim Kur'an da dolaylı olarak "Biz bazınızı bazınızla imtihan ettik"(1) buyurur. İnsan olmanın gereği tabiatımıza yerleştirilen akıl, öfke, şehvet gibi kuvveler ifrat, tefritlerini yaşayacak ve bu da toplumda gerilmeler ve sıkıntılar meydana getirecektir. İstikametin inatla temsilcisi bir topluluk yılmadan, yorulmadan bütün bu eziyetlere katlanacak ki o topluma parotöner olabilsinler. Evet, gerçek mümin, kobralarla bile geçinebilen insandır. Bu hadisin yanında şu hadisi de zikretmek gerekir: "Kişinin en hayırlı malının, peşine takılıp dağ geçitlerini ve yağmur düşen yerleri takip edeceği, koyunu olacağı zaman yakındır. Böylece dinini fitnelerden kaçırmış olur."(2) İnsanların arasına karışmayı isteyen hadisin genel, inzivayı öngören hadisin ise özel bir şahsa ve özel bir zamana yani fitne zamanına has olduğu şeklinde yorumlamak daha doğru olsa gerek. Bazı tipler vardır ki onların bir köşeye çekilmeleri kendileri açısından daha hayırlıdır. Mekke döneminde Efendimiz'e gelip Kâbe'de Müslüman olduğunu açıktan ilan eden Ebu Zer, fena halde dövülmüştü. Allah Rasulü ona "Sen şimdi köyüne git", buyurmuşlardı. Öyleyse asıl olan, hayatın içinde, insanlarla beraber, uyumlu, sabırlı ve hep iyiliğin yayılması için aktif olmaktır. Özel durumlarda ve bazı şahıslar için bir köşeye çekilme de ârızî bir durumdur diyebiliz. Dipnotlar: 1-Bkz: En'âm, 6/53. 2-Buhari, İman, 12; Bedu'l-halk, 14; Menâkıb, 25; Rikak, 34; Fiten, 14; Muvatta, İsti'zan, 16.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa kendi aleyhinedir. Rabbin kullara (zerre kadar) zulmedici değildir.

Fussilet, 46

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

"Kim alim geçinmek, sefihlerle münazara yapmak ve halkın dikkatlerini kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."

Tirmizi, Ä°lm 6, (2666)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Donanmayı Haliç'e İndirdi.(22 Nisan 1453) *T.B.M.M. Açıldı.(23 Nisan 1920) *Yavuz Sultan Selim Padişah Oldu.( 25 Nisan 1512) *Çernobil Nükleer Faciası.(26 Nisan 1986) *Sultan II.Abdülhamid Han Tahttan İndirildi.(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI