NERON
Bu da bir Roma hükümdarıdır. Zulmü dillere destandır, hatta zalimlere timsaldir. «Neron gibi zalim» diye, zulmü darb-ı mesel haline gelmiştir
Bu da bir Roma hükümdarıdır. Zulmü dillere destandır, hatta zalimlere timsaldir. «Neron gibi zalim» diye, zulmü darb-ı mesel haline gelmiştir.
İlk devirleri 3-5 sene iyi davranan Neron, ondan sonra durumunu tamamen değiştirdi. Bilhassa Hıristiyanlara pek zalim davranıyordu. Hz. İsa'nın dinini yaymaya çalışanların ileri gelenlerinden olan Şemûn'us sefa ile Padlos, bunun zamanında katledilmiştir. Şemûn, asılarak, Padlos da başı kesilerek idam edilmiştir. Havariyun'dan Yakub'un da bunun zamanında öldürüldüğü söylenir.
Putperestliği kabul etmeyen, Hz. İsa'nın getirdiği dini tercih eden Roma vatandaşlarını, rejime kargı gelmek ve asayişi bozmakla suçlayıp toplatan Neron, onları sirklerdeki vahşi hayvanlara atarak parçalatmıştır. Hatta Hıristiyanlık töhmeti ile öz annesini, karısını ve hocası (Senka) yı da katlettirmiştir.
Oğlunun emriyle cellâtların hücumuna uğrayan zavallı annesi: «O kılıçlarınızı böyle bir zalim evlâda süt veren şu göğüslerime vurun. Çünkü onlar, böyle bir hunhar köpeği besleyip büyütmekle bu cezayı cidden hak etmişlerdir» diye yeis ve ızdırap içinde inlemiştir.
Bunun zamanındaki acaip hadiselerden biri de şudur; Gökyüzünde bir kuyruklu yıldız meydana gelip, doğup batarak altı ay müddetle görünüşü devam etmiştir.
Bu zalim başının akibeti ne oldu acaba? İlâhî adalet bunun da yakasını bırakmadı, zulmü cezasız kalmadı. Roma âyânı buna karşı müştereken baş kaldırdılar.
Hayatının tehlikeye girdiğini gören zalim Neron, kaçarak kurtulabileceğini zannetti ve kaçtı. Fakat sadece saltanatını terk etmek, zulümlerinin karşılığı olamazdı. Habis varlığı, insanlık için bir yüz karası idi. Peşini bırakmadılar. Askerler ardına düştü ve kıstırdılar. Akıbetinin fecaatini gören zalim, yeis ve dehşet içinde intihar etti.
Böylece kendi pis kanı, kimsenin elinin bulanmasına lüzum kalmadan yine kendi kanlı elleri ile temizlendi. Ölürken: «Eyvah, insanlık büyük bir dahî kaybediyor» deyişi, onun aynı zamanda-her zalim gibi-ne büyük bir ahmak kişi olduğunu gösteren en güzel bir örnektir.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
ZEHRA PAÅžA

Mısır acaip bir yerdir. Firavunları bol olduğu gibi, Kleopatra’ları da eksik değildir. İşt
ZOMÎSYANÜS

Bu Roma hükümdarı da pek zalimdi. Milâdın seksen üç senesinde tahta geçmişti. O devirde Hı
YUSUF SAKAFÃŽ

Emevî valilerindendir. Halife Hişam zamanında azledilen Halid bin Abdullah Kuserî yerine Irak ve
VELİD

Velid, Emevî hükümdarıdır. Hişam’dan sonra Emevî halifesi olarak tahta çıkmıştır. Kün
TEODATOS

Got Kralı Adler ölünce saltanatına varis olarak annesi Hemilsatiya kalmıştı. Fakat kadın iht
TUTİS

Mısır hükümdarı (Firavunu) dır. Hz. İbrahim’le mücadele eden meşhur Babil hükümdarı Ne
NERON

Bu da bir Roma hükümdarıdır. Zulmü dillere destandır, hatta zalimlere timsaldir. «Neron gibi
ROMALILARIN CEZASI

Tarihte Romalılarla Kartaca (Kartoğa) lılar arasındaki harpler malûm. Nihayet Romalılar Sio’
POLYANUS

Büyük Kostantin’in torunudur. Amcası Kostas tarafından imparatorluğa nasb olunmuştu. Dedesi
KAVALALI MEHMET ALİ PAŞA-2

Paşanın oğlu İbrahim mağlup olup Suriye’den çekilirken her şeyin tahrip edilmesi emrini ver
KAVALALI MEHMET ALİ PAŞA-1

Mehmet Ali Paşa 1768 yılında Kavala’da doğmuştur. 42 sene Mısır’da valilik yapmış, Sonr
- MİKAİL
- MEZDEK
- MARTİNA VE HIRAKLEONAS
- LEON ’UN ÇOCUKLARI
- LİYO’NUN KATİLLERİ
- KLEBER; MISIR’DA PARİS’Lİ BİR FİRAVUN
- KALİKÜLA
- KAYS BİN HATİM
- HÜRMÜZ
- HUZEYFE
- HACCAC(ZALİM)
- FOKAS
- YAHUDİ FİTYON SALEBİ
- EMLİYOS
- DESPOS
- TEKFUR FOKAS
- ASLÎYÂ
- BLATUS
- B Y U R A S E P — D A H H A K
- ANDRONİKOS
- M Ü N Z İ R O Ğ L U N U M A N
- TARİHTE MEŞHUR ZALİMLER VE AKIBETLERİ

"Allah gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir."
Mü'min, 19
GÜNÜN HADİSİ
"Şekavet sahibi Allah'a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır. Cimri ise Allah'tan uzaktır, insanlardan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır. Cahil şekavet sahibini Allah, cimri ibadet düşkününden daha çok sever."
Tirmizi, Birr 40, (1962)
SON YORUMLAR
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
- Selamünaleyküm bu değerli yazınızdan dolayı Ahmets kardeşimizi tebrik edi...
- Vesîkalara göre, doÄŸum târîhi 13.01.1889 (1 Kânûnisânî 1304), vefât tÃ...
- Açıklayıcı ve net ifadelerle bilgi verdiğiniz ićin siteye teşekkür eder...
- Hocam açıklamalarınız için gerçekten yürekten teşekkürler Hep oyunlar...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...