Cevaplar.Org

EMİR ABDÜLKADİR’İN KABRİNİN NAKLİ

Cezayir’in büyük iman kahramanı merhum Emir Abdülkadir Cezairi(1808-1883) ile alakalı bir hatırayı bu hafta sizlere arz etmek istiyoruz. Cezayir’de Fransa İstilasına karşı 19. yüzyılın ilk yarısında büyük bir dirençle karşı koyan bu aziz insan sonunda 1847’de teslim olmak zorunda kalmıştı.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2019-03-01 08:53:53

Cezayir'in büyük iman kahramanı merhum Emir Abdülkadir Cezairi(1808-1883) ile alakalı bir hatırayı bu hafta sizlere arz etmek istiyoruz. Cezayir'de Fransa İstilasına karşı 19. yüzyılın ilk yarısında büyük bir dirençle karşı koyan bu aziz insan sonunda 1847'de teslim olmak zorunda kalmıştı. Beş sene Fransa'da sürgünde kalan Emir hazretleri ardından özel izinle İstanbul'a gelmiş ve birinci Abdülhamit han tarafından coşkuyla karşılanmıştı.

Daha sonra önce Bursa'ya ardından vefat yeri olan Şam'a yerleşti. 1883 senesinde 75 yaşında bu şehirde Demir köyünde dar-ı Bekaya intikal etti. Cenazesi tasavvufta en çok etkilendiğini söylediği zatın, Şeyh Muhyiddin-i Arabî'nin türbesi içine defnolundu. Bugün Cezayir halkınca ülkenin en büyük kişilerinden biri kabul edilen Emir Abdülkadir'in nâaşı 1966'da Şam'dan getirilerek El Aliye mezarlığındaki şehitler bölümüne nakledildi. Not: hayatı hakkında bakınız;

http://www.cevaplar.org/index.php?content_view=1581&ctgr_id=100

Ve daha geniş bilgi için bakınız;

Dr. Muhammed Ali Sallabi, Emir Abdülkadir, Ravza Yayınları, İst. 2017(Arapça)

…Hadiseyi bize anlatan Suriye âlimlerinden Şeyh Mazhar Abdüllatif Ali(Ebu Enes) Efendi. Kendisi hâlen Türkiye'de ikamet ediyor. 27.02.2019 tarihinde bizlere şunları anlattı; "Bu hadiseyi büyük hocalarımız bize bizzat naklettiler. Allah hepsine rahmet eylesin.. Onlardan bazıları; Şeyh Abdülkadir İsa, Şeyh Halil Mella Hâtır ve sairedir.

"Şeyh Abdülkadir Cezairi vasiyetinde "eğer bir gün Cezayir bağımsızlığına kavuşursa cesedinin Cezayir'e nakledilmesini" istemişti. Cezayir istiklaline kavuştuktan sonra Cezayir ve Şam âlimleri bir araya geldiler. Kabri açıldı. Görüldü ki, cesedi yeni gömülmüş gibi sapa sağlam, saç ve sakalı aynen yerinde duruyor. Hatta kabri açılır açılmaz ortamı bir misk kokusu doldurdu. Mübarek naaşı tabuta konuldu ve uçakla Cezayir'e nakledildi. Rahimehullah..

Defnedildiği yer ise boş kaldı. Muhaddis Şeyh Abdurrahman-ı Küttani (Şam âlimlerinden ve Peygamber aleyhissalatu vesselamın temiz sülalesinden bir zat) ve onun en samimi arkadaşı Şam'ın Şeyh-i Kurrası Şeyh Muhammed Sükkar konuşurlarken, Şeyh Muhammed Sükkar arkadaşına dedi ki; "Ey Şeyh Abdurrahman! İkimizden hangisi daha evvel vefat ederse, bu kabre defnolunsun." Şeyh Abdurrahman da "tamam kabul" dedi. Bunun üzerine Şeyh Muhammed Sükkar Şam âlimlerini topladı ve bu kararı kendilerine bildirdi. Onlar da kabul ettiler. Aradan bir ay kadar bir zaman geçti ve Şeyh Muhammed Sükkar vefat etti ve Şeyh Emir Abdülkadir'in makamına defnedildi. Allah Rahmet eylesin..

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz.

Hac:37

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

İki müslüman birbiriyle karşılaşıp da el sıkışılarsa, ayrılmazdan evvel günahları bağışlanır.

(Riyazü's-Salihin)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 2002) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 2002) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI