Cevaplar.Org

MUHTASAR FIKHU HANEFİ

Sizlere ikinci olarak takdim edeceğimiz eser, yine Hind ulemasının büyüklerinden birine ait. Geçen asrın ilk yarısında Rahmet-i Rahmana kavuşmuş olan Mevlana Eşref Ali Tehanevi’nin “Muhtasar Hanefi Fıkhı” ismiyle Arapçaya çevrilen Bihişt-i Ziver adlı eseri..


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2019-02-15 15:56:35

Eser Adı: Bihişt-i Ziver(Cennet Süsü)

Müellif: Mevlana Eşref Ali Tehanevi

Urducadan Arapçaya tercüme eden: Riyaset Ali Nedvi

Yayınevi: Mektebetü'l Büşra, Karaçi, Pakistan

Sizlere ikinci olarak takdim edeceğimiz eser, yine Hind ulemasının büyüklerinden birine ait. Geçen asrın ilk yarısında Rahmet-i Rahmana kavuşmuş olan Mevlana Eşref Ali Tehanevi'nin "Muhtasar Hanefi Fıkhı" ismiyle Arapçaya çevrilen Bihişt-i Ziver adlı eseri..

Merhum Tehanevi aslında bu eseri Hind müslüman hanımlarına bir eğitim seti olarak hazırlamıştı. Ve bir müslüman kadının hayatını kuşatan her şeye bu eserde yer vermişti. Bu hususa, eseri Arapçaya muhtasar olarak çeviren Üstaz Riyaset Ali şöyle değiniyor; " kitap İslam akaidinin ve fıkhi meselelerin birçok bablarını muhtevidir. Ve yine İslam ahlak ve edeplerini, Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselamın temiz eşlerinin ve Müslüman kadınlara örnek olan İslam kadınlarının hayat tercümeleri eserde yer alır. Ayrıca sıhhatin korunmasının usullerini, tedavi yollarını, el sanatlarını, ev işi hususlarını ve özellikle kadınlara yararlı olacak birçok başka meseleleri kapsar."

Eser, Hind alt kıtasında çok büyük bir kabule mazhar olmuş, milyonları bulan baskısı yapılmıştır. Halen de Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde her müslümanın başucu kitapları arasında yerini korumaktadır. Pakistan umumi müftüsü büyük âlim Muhammed Taki Osmanî bu konuda şunları söylemektedir; "Zannederim Bihişt-i Ziver'deki bu meziyet başka bir eserde yoktur; Müellif onu kadınlar için te'lif etmişti, Fakat o, büyük fıkıh ulemasının bir mercii konumuna dönüştü." 

Merhum Ebul Hasan en Nedvi de aynı konuda şöyle yazmaktadır; "Muhakkak onun kitabı "Bihişt-i Ziver" ki, onu aslında kadınların talimi ve onların şiddetle ihtiyaç duydukları fıkhi meseleleri öğretmek için telif etmişti. Eser, bu son asırda dini kitaplardan hiçbirinin ulaşamadığı bir yayılma ve revaca mazhar oldu. Tekrar tekrar baskı yaptı ki, bu baskıların sayısını bilmek zordur."

Yine merhum Ebul Hasan en Nedvi diyor ki; "Mevlana Eşref Ali Tehanevi'nin kerim ismi, küçüklüğümden beri edep ve hürmetle duyduğum bir isim oldu. Bundan dolayı, onun eseri Bihişt-i Ziver (Hilye-i Ehl-i Cenne)müthiş bir kabul ve sıcak bir karşılama ile haz duyarak okuduğum bir eserdi. Onun bu kitabı aile çevrelerinde kendisine itaat edilen bir müftü ve dini bir gözetmen mesabesine erişti. Öyle ki, bid'alardan, cahiliye taklitlerinden ve bozuk akidelerden uzaktı. Zannederim onun kitapları arasında ilk öğrendiğim de bu eseri olmuştur."

Mütercim, Karaçi İbn-i Abbas Dar-ul Ulum öğretim üyelerinden Riyaset Ali bu eserde yer alan fıkhi hükümleri 2013 kısa madde halinde toplayarak "Muhtasar Hanefi Fıkhı" adı altında bir araya getirmiş. Pakistan'da bulunan Mektebü'l Büşra Yayınevi de özenle basmış. Keşke eserin tamamı Arapçaya çevrilebilse idi…

Bu vesileyle merhum Tehanevi'nin fıkıhta ve Kur'an-ı Kerim'e derinlemesine vukufta parlak mertebesine dair bir söze yer verelim. Talebelerinden merhum Abdülbari Nedvi diyor ki, "Mevlana Tehanevi, Hanefi mezhebine ait hükümleri Kur'an'dan istihraç ettiğinde, bu noktanın her zaman o ayette bulunmuş olmasına rağmen bilgimizin onu kavrayamamış olmasına hayret ederdik. Onun açıklamaları, parlak şualardan tamamıyla istifade etmemizi temin edecek şekilde bulutları dağıtırdı."

Keşke merhumun bütün külliyatı ve bu arada bu kıymetli eseri Türkçemize kazandırılabilse. İnşallah yakın bir zamanda muhterem Hayri Demirci hocamızın güzel bir çevirisiyle Ahlat-ul Avam(Halkın Yanıldığı Hususlar) adlı eseri Gülistan Neşriyat tarafından dilimize kazandırılacak. Senelerdir beklediğimiz bu eserin tanıtımını da inşallah o zaman sitemizde yapacağız.

Muhtasar Hanefi Fıkhını temin etmek için İsmail Zampur Hocamızın telefonunu veriyorum. Saygılarımla…

05345271768 

Ayrıca bak: www.arapcakitaplar.com

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-2

ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-2

Fahr-ı Kainat’a Nasıl Bakmalıyız: Kur’ân’da, “Muhakkak ki, Allah katında sizin en d

NURDAN VECİZELER-8

NURDAN VECİZELER-8

“Hakikaten mümin cennete layık ve kâfir cehenneme muvafık bir mahiyet kesb eder.” İzah: B

YIKILMAKTA OLAN ÜÇÜNCÜ MABET

YIKILMAKTA OLAN ÜÇÜNCÜ MABET

Kimi Yahudiler mecazen veya sembolik anlamda İsrail’e Süleyman Tapınağı makamında üçüncü

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-27

SAFVETÜ’T TEFASİR NOTLARI-27

Nisa: 97: İbn Abbas’ın şöyle dediği rivayet olunur: “Müslümanlardan, İslam’ı hafife a

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

Taceddin Topal ağabeyimiz Isparta/Yalvaçlıdır. Yalvaçlılar O’na Taci Dede diye biliyor ve ö

SULTAN 2. BAYEZİD (1481-1512)

SULTAN 2. BAYEZİD (1481-1512)

1448’de Dimetoka’da doğdu. Fâtih Sultan Mehmed’in Gülbahar Hâtun’dan doğan büyük oğl

CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR

CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR

Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle

AKSA TUFANI’NIN İSTİKBALDEKİ AKİSLERİ

AKSA TUFANI’NIN İSTİKBALDEKİ AKİSLERİ

De ki: " Bize iki güzellikten birinin dışında başka bir şeyin gelmesini mi bekliyorsunuz? Oy

ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-1

ALLAH RASULÜNÜN MANEVİ ŞAHSİYETİ-1

Fahr-ı Kâinat Efendimiz, (Aleyhissâlatü vesselâm) Kur’ân’ı Mekkelilere tebliğe başladı

NURDAN VECİZELER-7

NURDAN VECİZELER-7

“İnkılab-ı hakikat olmaz. Nev'-i mutavassıtın silsilesi devam etmez. Tahavvül-ü esnaf, ink

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

3, Kadir

GÜNÜN HADİSİ

Ey Allah'ın Resulü," dedim, "şayet Kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" Şu duayı okumamı söyledi: "Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)

Tirmizi, Da'avat 89,Ravi (r.a.): Aişe

TARİHTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI