Cevaplar.Org

"Mümin, ölürken alnı terler."(Tirmizi, Cenâiz, 10; Nesai, Cenâiz, 5; İbni Mâce, Cenâiz, 10; Müsned, 5/350,337.)


2002-02-26 18:10:19

Bir yoruma göre müminin terlemesi, imanının bir alametidir. Bir manaya göre de mümine ölüm, alnının terlemesi kadar bir sıkıntı verir. Alın teri, müminin ölüm anında maruz kaldığı sıkıntıdan hasıl olur. Müminin üzerinde kalan günahlar bu sıkıntıyla atılır. Bir başka yorum: Alın teri hayadan hasıl olur. Şöyle ki mümin, günah işlemiş olmasına rağmen kendisine müjde gelince, Allah'a karşı mahcubiyetinden alnı terler. Bazıları, manası anlaşılmasa da müminin ölürken terlemesi, onun imanına alamettir, demişlerdir.(1) Bu hadisin, genel ve herkes için mutlaka olması beklenen ve alnı terlemeyerek ölenin imanından şüphe duyulmasını gerektirecek şekilde anlaşılması doğru olmasa gerek. Zaten ölüm halleri farklı farklıdır. Kimi yatağında ailesinin yanı başında, kimi uykunun sessizliğinde kimi savaş meydanlarında aldığı bir kılıç darbesiyle kimi -Allah korusun- inleye inleye ruhunu teslim eder. Aşağıdaki hadis de konumuza ışık tutuyor: "Müminin (ölüm anında) ruhu kolay çıkar. Eşeğin ölümü gibi aniden ölmeyi de sevmem. Kafirin ruhu da, avurtlarından (adeta parçalayarak) çıkar."(2) Ani ölüm, kişinin hiç bekle-mediği, ummadığı, henüz ölmeye pek niyetli görünmediği bir anda gelen ölümdür. Gözü açık gider, arkada kalır. Oysa mümin öyle olmamalı. Müminin ölümü rahat ama ani olmamalı. O her zaman, onu bekliyor olmalı. Evet, mümin, imanının verdiği bir rahatlıkla, bütün herkesin korktuğu, ahiret basamaklarının ilki ölümle işte böyle sadece alnı terleyecek kadar bir küçük sıkıntıyla tanışır. Çünkü ölüm, onun için bir kâbus değil, bir yok oluş değil; belki ahirete açılan bir kapı veya dünya odasından ahiret odasına geçişin adıdır. Dipnotlar: 1-Münâvî, Feyzu'l-kadîr, 6/329. 2-Kenz, 1/167.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Âl-i imran:190

Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır.

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Hastayı ziyaret edin, açı doyurun, esiri kurtarın.

Risayü'z-Salihin

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 2002) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 2002) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI