Cevaplar.Org

İ-DOSER" BİLİNÇALTI MÜZİK

Şu an dijital alemde i-doser denilen bir program var. Bilgisayar programından veyahut mp3 playerdan 15 dk civarındaki ses dosyalarını dinleyerek kulaktan insan ruhuna çeşitli sanal telkinler yapılarak mutluluk, uyku, alfa modu vs. gibi haller verip bir nevi tedavi edilebileceği iddia edilmektedir. Bunu yapanların yorumları ve videoları internette sıklıkla dolaşmaktadır. Bu tür sanal dozlar islamiyet açısından meşru mudur? tıbbii ve manevi olarak zararlı mıdır? Cevabımız:


Niyazi Beki(Prof. Dr.)

niyazibeki@gmail.com

2018-10-13 11:58:00

Şu an dijital alemde i-doser denilen bir program var. Bilgisayar programından veyahut mp3 playerdan 15 dk civarındaki ses dosyalarını dinleyerek kulaktan insan ruhuna çeşitli sanal telkinler yapılarak mutluluk, uyku, alfa modu vs. gibi haller verip bir nevi tedavi edilebileceği iddia edilmektedir. Bunu yapanların yorumları ve videoları internette sıklıkla dolaşmaktadır. Bu tür sanal dozlar islamiyet açısından meşru mudur? tıbbii ve manevi olarak zararlı mıdır?

Cevabımız:

-Şuur altına yapılan telkinlerin yapıldığı bir yöntem vardır. Bunu daha çok doktorların bizzat hasta ile karşılıkla konuşmak suretiyle terapi yapması anlamına gelir. Bun terapi sade bir dille yapılması yanında müsikî eşliğinde de yapılabilir.

-İnsanların müsikîden hoşlandığı bir gerçektir. Bir bülbülün, bir insanın hanceresinden çıkan güzel sesler insanın ruhu üzerinde pozitif etki yaptığı gibi, müsikî aletlerin -deyim yerindeyse- hanceresinden çıkan seslerin de pozitif etkisi vardır. Bunlar birer vakıadır, inkâr edilemez. İslam tarihinde ruhî ıstıraplar veren hastalıkların bu yolla tedavi edildiği bilinmektedir.

- Ancak, bu tür sanal terapi olarak görülen "İ-doser" programını tartışmasız yegâne tedavî metodu olarak düşünmek, her şeyden önce bu günkü modern tıp prensipleriyle çelişmektedir. Çünkü bugün ruhî sıkıntılara bakan bir tıp dalı olan Psikiyastrî hekimliğinin önemli ölçüde kabul gören görüşüne göre, psikiyatri hastalığının önemli bir kısmı ruhî değil organiktir. Beynin farklı refleksler göstermesinden normal çalışma sitilinin dışına çıkmakla değişik olumsuz duyguların yeşermesine neden olması söz konusudur.

-Bununla beraber, bu tür programalar insanları esir alıp bir çok işten alıkoyabilir. Çünkü, genellikle insanların ülvî duygularından ziyade, suflî duygularına hitap eden bu gibi müziklerin önemli bir kısmı, insanı daha da üzebilir. Bir anlık bir zevkin sarhoşluğuyla kişi, kendinden geçse bile, o ortamdan çıktığı zaman daha bir ayrılık, daha bir kimsesizlik, daha bir yalnızlık hissiyle yıkılabilir, bir matem havasına bürünebilir.

-Bu gibi şeylerle sürekli meşgul olan kimsenin ülvî duyguları törpülenebilir ve dinî yönden gerekli ve sevaplı olan bir çok zikir, fikir ve şükürden zevk almayabilir ve gaflette boğulabilir.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İLAHİ HUZURDA..

İLAHİ HUZURDA..

Soru: “Ve onların hepsi de kıyamet günü O’nun huzuruna tek başına gelecektir.”(Meryem, 1

İman edip salih ameller işleyen kimseler için mağfiret ve bol rızık vardır.

Hac, 50

GÜNÜN HADİSİ

İlim talebi için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır.

(Tirmizi, 2649)

TARİHTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 2002) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 2002) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI