RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-140
Ders: Dördüncü Şua, Birinci Mertebe-i Nuriye-i Hasbiye:
İzah: Prof. Dr. Alaaddin Başar
*Saadet-i dareyn, (iki dünyanın saadeti) ehl-i imanadır. Bunu bazıları yanlış anlıyorlar. Bazıları hasta, bazıları zulüm görüyorlar, bazıları fakir. Peki, nasıl iki dünya saadeti Müslümanların? Şimdi, refah başka, saadet başkadır. İnsan refah içinde olmayabilir ama mesut olabilir.
Ders: Dördüncü Şua, Birinci Mertebe-i Nuriye-i Hasbiye:#116114-11612
İzah: Prof. Dr. Alaaddin Başar
*Saadet-i dareyn, (iki dünyanın saadeti) ehl-i imanadır. Bunu bazıları yanlış anlıyorlar. Bazıları hasta, bazıları zulüm görüyorlar, bazıları fakir. Peki, nasıl iki dünya saadeti Müslümanların? Şimdi, refah başka, saadet başkadır. İnsan refah içinde olmayabilir ama mesut olabilir.
Zaten iman başlı başına bir saadet. İmanlı insan biliyor ki, ben sahipsiz değilim, maliksiz değilim, Halıksız değilim. Ben Allah'ın eseriyim, Onun esmasının tecelligahıyım.. Bu saadet zengin fakir bütün Müslümanlarda var. Yine 'bu dünyada Onun misafiriyim, bütün azalarımı o takmış, bana ulaşan bütün nimetleri O veriyor, bu da ayrı bir saadet.
Sonra 'ölüm hiçlik değil, yokluk değil, baki bir hayata açılan bir kapı" Bu da bir saadet. Yoksa saadet sadece güzel evlerde oturup bol bol yeme içme değil. Asıl saadet bunlar yani. Onun için Üstad imanın saadeti dareyni netice verdiğini söylüyor; "iman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dareyni iktiza eder."(Sözler, s: 314)
*"Hem o şuur-u imaniyle rikkat-i cinsiye ve şefkat-i akraba yüzünden gelen hadsiz teellümattan kurtulup, hadsiz bir zevk-i ruhanî duydum."(Şualar, s: 62) Tabii dostlarımızın problemleri oluyor, hastalıkları oluyor ila ahir..Hani Üstad diyor ya; "Allah'ın rahmetinden fazla rahmet edilmez." Onlar bizim akrabamız, Allah'ın kulları. Onlara karşı yapmamız gereken bir görev varsa yapacağız. Hasta iseler tedavi için çalışacağız, ziyaretine gideceğiz ve saire. Ondan sonra yapacağımız bir şey yok, tevekkülle neticeyi bekleyeceğiz. Öyle olmazsa çok elem çekeriz.
Mesela bazı arkadaşlarımız birçok hastalıklara duçar olmuşlar, bizler bu durmadan rahatsızız. Ama ne yapacaksın? Bizim dostumuz, kardeşimiz diye üzülüyoruz ama onlar Allah'ın kulları. Cenab-ı Hak onlara bizden çok çok yakın. Üzerlerinde devamlı tasarruf ediyor, yedikleri gıdaları hücre haline getiriyor, kanlarını temizliyor ila ahir. Trilyonlarca daha icraat yapıyor Cenab-ı Hak o insanlarda. Biz arada bilir hatırlıyor, üzülüyor, dua ediyoruz.
Bu gibi elemlerden hasbuna'yı okuyunca kurtuldum diyor. Allah bize kâfi, Hem onların Rabbi, hem benim Rabbim. Ve onlara benden çok daha fazla şefkatli.
* "O hadsiz rahmetine"(Şualar, s: 62) Bu dünyada hadsiz Rahmet tecellilerine mazhar olmuşuz. Saçımızdan, gözümüze kadar bütün maddi ve manevi aza ve organlarımız rahmet.
Dışarı çık; hava rahmet, su rahmet ilaahir kâinat bütünüyle hizmetimize sunulmuş bir rahmet. Madem bu rahmetle kâinatta besleniyoruz, büyüyoruz, kabir de bu dünyadan daha güzel. O halde bu rahmet orada da devam edecek yani. En kâmil şekilde de Cennette inşallah.
*Bir yakınımız hastalandığında dua ederiz, esbaba teşebbüs ederiz, önce fiili duamızı yaparız, tedavi yollarını ararız, kavli duamızı eksik etmeyiz, üzülmek de bir duadır, üzülürüz. Ama aşırı şekvaya gitmek bizim aleyhimize olur..
*"Bir vâlide veledinin lezzetiyle, zevkiyle, rahatıyla zevklenmesi gibi; ben de o bütün şefkat ettiğim zâtların, o rahmetin himayeti altındaki necatlarıyla ve istirahatlarıyla zevklendim ve ferahlandım ve çok derin şükrettim."(Şualar, s: 62) Üstad bakın neler hissetmiş, neler yaşamış. Dışarıdan bakan bir adam diyor ki; "Zavallı adam hapislere düşmüş, eziyetler çekmiş." Burada bakıyoruz, üstad ne saadetler yaşamış. Zavallı olan bizlermişiz.
*"Hem o şuur-u imaniyle, netice-i hayatım ve sebeb-i saadetim ve vazife-i fıtratım olan Resail-ün Nur.(Şualar, s: 63) Üstad imanların kurtulmasına vesile olmakla fıtraten vazifeli. Öyle yaratılmış yani. Müthiş bir şefkati var. Kendi ifade ediyor ya; gençliğin veya sefahatta gidenlerin veya dalalete gidenlerin, menfi cereyanlara kapılanların durumunu yangında yananlara benzetiyor. Bir yerde diyor ki; "Karşımda müdhiş bir yangın var. Alevleri göklere yükseliyor. İçinde evlâdım yanıyor, imanım tutuşmuş yanıyor. O yangını söndürmeğe, imanımı kurtarmağa koşuyorum.." (Tarihçe-i Hayat, s: 629)
İşte o şefkat bir dua olmuş. "Sual ve cevab, dâî ve sebeb, ikisi de Hak'tandır."(Sözler, s: 464) diyor. Sual o şefkati olmuş, cevabı ise Risale-i Nur olmuş, Külliyat kendisine ilham edilmiş. O manada "Yazılarımda ne kadar güzellik ve tesir bulunsa, ancak temsilât-ı Kur'aniyenin lemaatındandır. Benim hissem; yalnız şiddet-i ihtiyacımla talebdir ve gayet aczimle tazarruumdur. Derd benimdir, deva Kur'anındır.(Mektubat, s: 377) diyor. Bunu dert etmiş yani. Neyi dert edinmişsen ona göre derman verilir. Milletin imanının kurtulmasını dert edinmiş, ona göre de Risale-i Nur Külliyatı ona ihsan edilmiş.
*İnsanın mahiyetinde kemâle karşı bir sevgi fıtraten var. Cenab-ı Hakkın ise bütün esma ve sıfatları mutlak kemâlde. Hatta mahlûkatta bulunan bütün kemal ve cemaller Cenab-ı Hakkın kemal ve cemalinin bir sürü perdelerden geçmiş sönük bir yansıması. O halde Cenab-ı Hak Mahbubu-u lizatihidir, bize olan ikramları, ihsanları hiç olmasaydı bile sırf sevilmesi için bu hususiyet kâfi.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-200

Ders: 3. Söz İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Allah ya..Allah’tan gelen şey nasıl olur,
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-199

Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre’nin Hatimesi İzah: Prof. Dr. Alaaddin Başar *Üstad, İslam âl
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-198

Ders: Asa-yı Musa(s. 106) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah Edilen Kısım: Sonra o mütefekkir
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-197

Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre risalesi, s. 69 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım:
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-196

Ders: 11. Söz İzah: Prof. Dr. Şener Dilek *Sanattaki letafeti, ilimdeki derinliği, tezyinattak
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-195

Ders: Hutbe-i Şamiye(s. 19) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “İstikbal yaln
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-194

Ders: 33. Söz, 23. Pencere İzah: Prof. Dr. Şener Dilek Not: Bu ders, İstanbul Yüzevler’de,
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-193

Ders: 14. Lem’a, İkinci Makam İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *“Kâinat sîmasında, arz
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-192

Ders: 17. Lem’a, 13. Nota İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Cenab-ı Hak bizi kul olarak yar
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-191

Ders: Şualar(13. Şua,) s: 307 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “Bugün, bü
RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-190

Ders: 14. Lem'anın İkinci Makamı İzah: Prof. Dr. Alaaddin BaÅŸar *“Besmelenin rahmet noktasÄ
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-189
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-188
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-187
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-186
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-185
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-184
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-183
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-182
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-181
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-180
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-179
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-178
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-177
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-176
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-175
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-174
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-173
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-172
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-171
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-170
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-169
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-168
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-167
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-166
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-165
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-164
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-163
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-162
- RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-161

Size yasak edilen büyük günahlardan kaçınırsanız, kusurlarınızı örteriz ve sizi ağırlancağınız şerefli bir yere yerleştiririz.
Nisâ, 31
GÜNÜN HADİSİ
İlimden istediğiniz kadar öğrenin. Vallahi onunla amel etmedikçe ilim toplamakta ecir kazanamazsınız. (İ.hatip takvimi)
SON YORUMLAR
- Allah razı bu ders toplamımı? Yoksa videonun alt yazısını ama güzel istif...
- Rabbim rahmet eylesin ve bizide seydamız ile beraber peygamberimize üstadımÄ...
- Mustafa Hoca Şia\'ya yönelik değerlendirmesinde genellemeci davranmıştır...
- Allah ebeden razı olsun Can babamızdan, yazıldığı üzere hakikaten öyle b...
- Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet, makamı saadet olsun. âmin....
- Salih Ekinci hocaefendiye şükran borçluyuz. Yazılarının devamını bekliyo...
- İlahiyatçı hocaların bir kısmı medrese eğitimine merdiven altı eğitim d...
- Allah razı olsun. Güzel bir yazı. Tebrike der, devamını dileriz....
- Maşâallah Hocama. Mutedil, hastalıkalrın farkında, basiret ve ferasetli bir...
- Ahmed bey teşekkür ederim yorumunuz için. Ben kütüphanemdeki kitapları tan...
TARİHTE BU HAFTA
*Osmanlı'nın kuruluşu(27 Ocak 1299)
*İlk Türkçe Ezan Fatih Camiinde Okutturuldu(29 Ocak 1932)
*Osmanlı'da ilk Matbaa(31 Ocak 1729)
*Ayasofya'nın Müzeye Çevrilmesi(1 Şubat 1935)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...