Cevaplar.Org

SABAH VE YATSI NAMAZLARINDA CEMAATA GİTMENİN ÖNEMİ

Osman b.Affân’ın Rasulullah’ı (s.a) şöyle buyururken işittiği rivayet edilmiştir: “Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Kim sabah namazını da cemaatla kılarsa bütün gece namaz kılmış gibidir. “ (Müslim rivayet etmiştir.)


Muhammed Salih Ekinci

sghursi@gmail.com

2016-09-16 11:28:11

Osman b.Affân'ın Rasulullah'ı (s.a) şöyle buyururken işittiği rivayet edilmiştir: "Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Kim sabah namazını da cemaatla kılarsa bütün gece namaz kılmış gibidir. " (Müslim rivayet etmiştir.)

Tirmizi'nin yine Osman b. Affan'dan (r.a) naklettiği rivayette hadis şöyledir: "Yatsı namazını cemaatla kılan kimse gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibi olur. Yatsı ve sabah namazını cemaatle kılan kimse ise gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi olur."( Tirmizi rivayet etmiştir. Hadis hasen ve sahihtir, demiştir.)

"Her kim yatsıyı cemaatle kılarsa gecenin yarısını namazla geçirmiş olur." ifadesinden maksat; "Kim yatsıyı cemaatle kılarsa kazanacağı cevap, yatsıyı cemaatle kılmadığı zaman gece yarısına kadar namaz kılmakla kazanacağı sevaba eşittir" demektir.

Hadis özellikle gece namazlarında cemaate devam etmeyi teşvik etmektedir. Çünkü, gündüz vakitlerinde camiye gitmemenin çeşitli sebebleri olabilir. Gece ise yalnız namaz için ve Allah rızası için cemaata iştirak sağlanacağından sevabı da o nisbette çoktur.

Bazı amellere bol bol sevap verilmesi Allah'ın (c.c) kullarına bir lütfudur. Görüldüğü gibi gecenin ortasında ve sonundaki namazlar için cemaata gidilmesi, geceyi tamamen ibadet içinde geçirmiş sevabı kazandıracaktır. Bu takdirde müslümanın iki namaz arasındaki uykusu bile ibadet olarak telakki edilmiştir.

Ebu Hüreyre'den (r.a) Rasulullah'ın (s.a) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Yatsı namazı ile sabah namazını cemaatla kılmanın sevabını bilselerdi emekleyerek bile olsa bu namazlara gelirlerdir. (Buhari ve Müslim rivayet etmişlerdir.)

Hadiste cemaata, bilhassa yatsı ile sabah namazları için cemaata gitmek teşvik edilmektedir. Bu namazlarda nefse bir parça meşakkat vardır. Çünkü biri uykunun bilk zamanına, diğeri sonuna tesadüf eder. Onun için de münafıklara en ağır gelen namaz bunlardır. Fakat nimetin külfet karşılığı elde edildiği unutulmamalıdır.

Ebu Hüreyre'den (r.a) Rasulullah'ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir. "Münafıklara en ağır gelen namazlar sabah ve yatsı namazlarıdır. Bu namazları cemaatle kılmanın sevabını bilselerdi emekleyerek de olsa onları kılmaya gelirlerdi." (Buhari ve Müslim rivayet etmişlerdir).

Hadis, münafıklara ağır gelen namazları açıklamaktadır. Yatsı ve sabah namazları, nefse zor gelir. Münafıklar ise yalnız gösteriş ve toplumun beğenisini kazanmak ve dışlanmamak için ibadete gelirler. Bu vakitlerde de onları toplum göremeyeceği için gelmemeyi arzu ederler. Çünkü Allah rızası dışında bir şey için cemaata gelenler bu vakitlerde çok zorlanırlar.

Mü'minler ise Allah rızasını diğer lezzetlerin üstündü tuttuklarından hiçbir ibadet nefislerine ağır gelmemektedir. Sevap kazandıracak küçük veya büyük tüm amellere koşmak, mü'minlerin özelliklerindendir.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Âl-i imran:190

Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır.

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Bir kimseye şer olarak bir müslüman kardeşine hakaret etmesi kafidir.

Riyazü's Salihin, 3/1605

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 1772) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 1534) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI