Cevaplar.Org

RİSALE-İ NUR DERS NOTLARIM-128

Ders: 14. Şua, s: 500 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım; “Bizler imkân dairesinde bütün kuvvetimizle Lem'a-i İhlâs’ın düsturlarını ve hakikî ihlâsın sırrını mabeynimizde ve birbirimize karşı istimal etmek, vücub derecesine gelmiş.”(


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2016-08-15 12:07:50

Ders: 14. Şua, s: 500

İzah: Prof. Dr. Şener Dilek

İzah edilen kısım; "Bizler imkân dairesinde bütün kuvvetimizle Lem'a-i İhlâs'ın düsturlarını ve hakikî ihlâsın sırrını mabeynimizde ve birbirimize karşı istimal etmek, vücub derecesine gelmiş."(Şualar, s: 500 v.d.)

*Hizmet ihlâs ile daimdir, ihlâs ile kâimdir. Hayatdar ve semeredar hizmetin cadde-i fıtrisi, yolu, yordamı, esası hulusiyettir, safvet ve samimiyettir.

*"Hakikî ihlâsın sırrını"(Şualar, s: 500) İhlâs hakikatının sırrı uhuvvettir. Daha açık ifade edersek; ihlâs risalesi ile uhuvvet risalesini yaşamak bize vaciptir.

*Ümmetin ekseri imtihanı korkudan olmuş. Onun için ayet-i kerimede ilk imtihan unsuru olarak korku zikredilmiş; "Andolsun, biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele." (2/155)

*Eleklerden geçiyoruz. Hadisat bizim sadakatimizi, sebatımızı, hamiyetimizi, gayretimizi, saffet ve samimiyetimizi ne yapıyor? Ölçüyor.

*Hakikattar bir nur talebesi 'küsmeye' küsecek. Hizmetimizde küsmek yok.

*Kendini uhuvvete, muhabbete mahkûm bilmek, mecbur bilmek.

*Üstad talebelerine demiş ki; Birbirinize bigayr-i hakkın seksen sopa da vursanız, yine buradaki netice-i azime için burayı bırakmamak lazım."

Not: Üstaddan bu hatırayı nakleden merhum Sungur ağabeydir, biz de kendinden bu hatırayı bizzat dinlemiştik.(Salih Okur)

* Bir zaman Anadolu'da bir beldeye uğramıştık. Bir ders yapıp geçecektik. Orada iki kardeşin nazlanmasından dolayı cemaat iki ayrı dershaneye ayrılmıştı. Birisi ekseriyette diğeri ekaliyyette..Biz çağrıldığımız yerde dersimizi yaptık. Çıkarken, o dershaneyle ilgilenen arkadaş diğer arkadaşı şikâyet etmek istedi. Baktım hissiyat ta hükmediyor. Önünü almasam çok şey konuşacak. Dedim ki; "ne diyorsun yani? Şimdi bu ağabeyimizi tutup, sırtına bir tekme vurup, Risale-i Nur'un dairesinden fırlatıp feza-yı namütenahiye mi atalım? Ne yapalım? Cehenneme mi paketleyelim? Senin vicdanın bunu kabul eder mi?" "Yok, Estağfurullah" dedi. "Bak" dedim, " ben senin yerinde olsam şöyle yapardım; o kardeşimiz senin soru kâğıdın, senin imtihan kâğıdın. Allah onun ile seni imtihan ediyor. Talebe soru kâğıdını yırtamaz, yakamaz, çöpe atamaz. Ben senin yerinde olsam o soru kâğıdına uslu uslu güzel şeyler yazarım. Şimdi onu attık diyelim, senin imtihanın bitti mi, sen o dersten geçmedin. Bir soru kâğıdı gider, bir başka soru kâğıdı gelir. Taş gider, yerine kaya gelir. Bu sefer kader-i ilahi daha dehşetli bir soruyla senin nefesini keser." Sahiden de o kardeş bu ikazdan sonra hatasını anladı. Soru kâğıdına güzel şeyler yazdı, o kardeşiyle arasını düzeltti.

*Bakın bazen, Cenab-ı Hak bir hadiseyle bir aileyi imtihan eder, bir aşireti imtihan eder, bir ümmeti imtihan eder.

 

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

"Ey İman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizlere de farz kılındı. Ta ki, korunasınız"

Bakara, 183

GÜNÜN HADİSİ

“Âdemoğlu, kurban bayramı gününde kan akıtmaktan daha sevimli bir amelle Allâh’a yaklaşabilmiş değildir.

İ. Mâlik, Muvatta’, Kur’an 24; Tirmizî, Edâhî, 1; İbn-i Mâce, Edâhî, 3)

TARİHTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 2002) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 2002) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI