ÇOCUKLARI TERBİYELİ YETİŞTİRME REÇETESİ
Çocukları terbiyeli olarak yetiştirmek herkes için vazgeçilmez bir görevdir. Çocuğunu seven, onun terbiyeli olmasını istemelidir. Çünkü hem Allah hem de insanlar tarafından sevilmek için, güzel ahlak sahibi olmak gerekir.
Allah (c.c.) şöyle buruyor:
"Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. ..." (66.Tahrim-6)
Çocukları terbiyeli olarak yetiştirmek herkes için vazgeçilmez bir görevdir. Çocuğunu seven, onun terbiyeli olmasını istemelidir. Çünkü hem Allah hem de insanlar tarafından sevilmek için, güzel ahlak sahibi olmak gerekir.
Allah (c.c.) şöyle buruyor:
"Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. ..." (66.Tahrim-6)
Kendini ve aileni cehennem ateşinden korumak için, Allah'ın rızasına uygun davranman gerekir. Bütün aileler böyle davranmalıdır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) güzel ahlakın önemini şu şekilde anlatmıştır:
"Bir baba evlâdına güzel edep ve ahlâktan daha üstün bir miras bırakmış olmaz." (Tirmizi, Birr-33)
O halde çocuklar için en üstün miras olan güzel ahlakı, daha küçük yaşlarda ona kazandırmak için gerekli çabayı göstermek gerekir.
Hz. Peygamber (s.a.v.)'in; "Çocuklarınıza ikram edin ve onları güzelce terbiye edin." (İbn Mâce, Edeb-3) " şeklindeki hadis-i şerifi de herkes için önemli bir uyarıdır.
Bunları anlatırken şu soruyu sorduğunu duyar gibiyim:
Çocuklarımı terbiyeli yetiştirmek için nelere dikkat etmeliyim?
Çocuklarını terbiyeli yetiştirmek için şu hususlara dikkat etmen gerekir:
1.Çocuklarını terbiyeli yetiştirebilmek için, her şeyden önce doğru bir evlilik yapman gerekir. Sağlam temelleri olmayan bir ailede yüksek ahlaka sahip çocuklar yetiştirmek zordur. Evlenirken bir süs eşyası arar gibi davranma. Çocuklarına anne/baba olacak niteliklere sahip bir eş seç. Eşin, beraberliğinizin hem bu dünyada hem de ahirette devam edeceği bir kişi olsun. Evlenmeden önce açık konuş. Evleneceğin kişiden hiçbir şeyi gizleme. Yerine getiremeyeceğin hiçbir vaatte bulunma. Eşinin Allah'ın bir emaneti olduğunu unutma. Allah'ın emanetine riayet etmek için yapman gerekenleri titizlikle yerine getir. Böyle bir ailede yetişen çocuklar, terbiye kurallarını daha kolay benimserler.
2.Kazancını haram yollardan elde etme, rızkına haram karıştırma, eve haram lokma sokma. "Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yeyin. ..." (2.Bakara-168) Evine ancak helal ve temiz olan şeyler götür. Çocuklarını hem domuz eti, içki gibi haram li-zatihi olan yiyeceklerden, hem de gasp, hırsızlık gibi elde ediliş yöntemlerindeki gayr-ı meşruluk nedeniyle haram li-gayrihi olan yiyeceklerden uzak tut. Haram yiyecekler, hem haram olmaları nedeniyle, hem de haramın meşru gibi görülmesinin oluşturacağı zihinsel ve ahlaki tahribat nedeniyle çocukların ahlakını bozar. Helal kazan, helal ye ve helal yedir.
3.Çocuklarına ve eşine şiddet uygulama, sesini yükselterek kızma. Kibar ve saygılı ol. Şiddet, sinirli olma, bağırıp çağırma gibi durumlara şahit olan çocuk, önce bu durumları taklit etmeye, daha sonra benimseyip uygulamaya başlar. Bütün bunlar, aile saadetini dinamitleyeceği gibi, çocukların terbiyesini de bozar. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in şu sözünü muhakkak davranış haline getir: "Sizin hayırlınız, eşi ve aile fertlerine hayırlı olanınızıdır. Ben sizin, eşi ve aile fertlerine en hayırlı olanınızım." (İbn Hıbbân, Nikâh, IX, 484. No: 4177) Cenabı Hak, kadınları kastederek; "Onlarla iyi geçinin. ..." (4.Nisâ-19) buyurmaktadır.
4.Anne babanın kendi aralarında veya misafirleriyle birlikte dedikodu yapmaları, çocukların ahlaklarının bozulmasına neden olur. Bu tür dedikodulara şahit olan çocukların bir taraftan anne babalarına saygıları kalmazken, öte taraftan dedikodusu yapılan tanıdıklara düşmanca hisler içine girmeleri kaçınılmaz olur. Çocuğun, annesi babası tarafından yarım saat boyunca dedikodusu yapılan amcası kapıyı çalıp içeri girince, çocuktan amcasına yeterince saygılı davranması beklenemez. Yine çocuğun her gün dedikoduları yapılan komşularına iyi hisler içinde olması da mümkün değildir. Ne dedikodu yap, ne de dinle. Çocuklarına her konuda iyi örnek ol.
5.Hem öyle olmak gerektiğinden hem de çocuklara iyi örnek olmak için, hayatının her aşamasında düzenli ol. Sünnete uygun olarak erken yatıp erken kalkmak, hafta sonunda uyku düzenini bozmamak, beden ve elbise temizliğine özen göstermek, kılık kıyafetine dikkat etmek, olumlu ve olumsuz tepkilerinde ölçüyü elden bırakmamak icap eder. Kısaca şöyle denebilir: Çocuğunun nasıl olmasını istiyorsan, sen de öyle ol.
6.Evde hep birlikte sofraya oturmak, çocukların terbiyeli yetişmeleri açısından önemlidir. Bu, hem çocukların yemek yeme adabına uymaları; hem de yemekten önce, yemek esnasında ve yemekten sonra uygulanması gereken sünnetleri alışkanlık haline getirmeleri açısından faydalı olur. Ayrıca yemek saatleri, bütün aile fertlerinin buluştuğu bir zaman dilimi olarak, gerekli hususların açıklanması, istişarelerin yapılması ve çocukları üzmeden, uymaları gereken kuralların açıklanması bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bütün bunlara dikkat ederek hem iyi bir anne/baba hem de çocukların için iyi bir öğretmen olmalısın.
7.Çocuğunu, başarılı arkadaşlarına karşı hasetlendirerek değil, yapacağı işin önemine inandırarak çalışmaya teşvik et. Başarılı olan öğrenciler, başarılı olamayanların haklarını ellerinden almazlar, sadece kendi haklarını elde ederler. Senin çocuğun da daha çok şey hak etmek için çaba harcayabilir; o halde çocuğunu, daha çok çalışması konusunda ikna etmeye çalış.
8.Çocuğuna helal ve haramları öğret. Harama ve hak edilmeyen şeylere talip olmak, iyi bir ahlak ile bağdaşmaz. Ancak helal olana ve hak edilen şeylere sahip olmak, insanı mutlu eder. Çocuğuna, ulaşılması daha zor da olsa, helal rızk elde etmesini tavsiye et; haram yollardan para kazanmasını asla onaylama. Böylece onun, hem terbiyeli hem de mutlu olmasına katkıda bulun.
9.Çocuğa, küçük yaşlardan itibaren din eğitimi vermek ve zamanı geldiğinde ona din eğitimi verecek eğitim kurumlarına göndermek de çocuğun terbiyesi açısından alınabilecek en önemli tedbirlerdendir. Ağaç yaşken eğilir. Çocuğuna dini ve ahlaki bilgileri vermek için ileri yaşlara gelmesini bekleme. Öyle yaparsan, istediğin sonucu elde etmen zorlaşır. Hz. Muhammed (s.a.v.); "Çocuk yedi yaşına gelince namaz kılmasını emrediniz...." (Tirmizi, Mevakit, 182, Darimi, Salat-141) buyurmuştur. Diğer hususları da buna kıyas et.
10.Çocuğuna veremeyeceğin ödüller vereceğini vaat etmen doğru olmadığı gibi, onu veremeyeceğin cezalarla korkutman da doğru olmaz. Bu durumlar hem çocuğun anne babasına olan güvenini sarsar hem de zamanla kendisi de böyle davranır. Sadece yapabileceğin şeyleri söyle, çocuğunun güven duygularını sarsıp ahlaki değerlerini zayıflatma. Konuştukların doğru olsun ve konuştuğun gibi davran.
Son olarak şunları söylemek faydalı olacaktır:
Evliliğin en önemli meyvesi çocuktur.
Çocuğunu sorumluluk bilinci içinde yetiştir.
Çocuğunun hem dünyada hem de ahirette mutlu olması için gerekli tedbirleri al. Yukarıda sayılan hususlara titizlikle riayet et.
Çocuğunla birlikte bu dünyada mutlu olacak ahlaki şartları oluşturduğun gibi, ahirette de onunla birlikte ebedi cennet saadetini hak edecek şekilde yaşa.
Ali BOZKURT
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
ŞEYTANIN KİBİRLENMESİ

Bu kavga, Şeytan'ın kibirlenmesiyle başladı, Kabil ile Habil olayında al kanlara büründü,
KAŞIKÇI ALİ AMCA

Geçen gün caminin doğu kapısının duvarının dışında, hemen duvar dibinde gördüm Ali Amca
HOŞ GELDİN BAHAR

Nerede yaşadığımızı bilmiyoruz. Bazen oluyor ki aradıklarımızı bulmak için bütün uzay
MANA HAREKETİ

Yüzlerce kişi bir arda bulunuyorduk. Bizim bir arada bulunduğumuz vakitte binlerce kişinin bir a
ŞEFKAT ARAS’A MEYDAN OKUYORDU

Hınıs Lisesi’nde okuyordum. 1975-1976 yıllarıydı. Mevsim kıştı. Her taraf bembeyaz kar
YAZMAK BUZDAĞINA BENZER

Aysberg denen buzdağının bir kısmı su yüzünde bir kısmı su altındadır. Buzdağının gö
AYAKLARINI UZATMA

Bir sabah namazı vaktiydi. Bursa Ulu Cami’deydik. Manevi havanın en yüce anları yaşanıyordu.
KÜÇÜK CİHADDAN BÜYÜK CİHADA DÖNÜYORUZ

İki cihan serveri peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) söylediği sözlerin anlamı
İNSAN NE YAPAR?

Çocuklar, ellerindeki oyuncaklar alınınca ağlar. Yıllar sonra oyuncağın ne olduğunu anlayın
HADİSLERE GÖRE BEŞ BİLİNMEYEN

Şu namaz işi çok ciddi görünüyor. Onu emreden işi çok sıkı tutuluyor. Şu koca kâinatın
- AYETLERE GÖRE BEŞ BİLİNMEYEN
- HİKMET
- SIDDIKİYET
- MARS GEZEGENİ İLE HASBİHAL
- MADEM KADER, NİÇİN DÜNYA?
- HER ŞEY İNSAN İÇİN, İNSAN NİÇİN?
- BİRİ VAR
- DEREDEN TEPEDEN
- ÇOCUKLARI TERBİYELİ YETİŞTİRME REÇETESİ
- HERKES KENDİ ROMANININ BAŞKAHRAMANIDIR
- BEN VE SAHİBİM
- BELEDİYE BAŞKAN ADAYININ DEĞERLENDİRMESİ
- KAZANÇLI BİR DEĞERLENDİRME
- MİLLET ADALETE SUSADIĞI İÇİN
- TEPENİN İKİ YÜZÜ
- “HATALAR ÜÇ ÇEŞİTTİR” DEĞERLENDİRMESİ
- BAŞARILI BİR İDARECİ OLABİLMEK İÇİN
- YETİMLER, ÖKSÜZLER, GÜVERCİNLER
- AHİRETE UZAKLIK DEĞERLENDİRMESİ

Öğüt ver, hatırlat! Çünkü sen ancak öğüt vericisin. Onların üzerinde zorlayıcı değilsin.
Gâşiye, 21-22
GÜNÜN HADİSİ
İki kelime vardır ki, Rahman'a sevimli, dilde hafif ve mizanda ağır gelir. Bunlar;
"Sûbhanellahi ve bihamdihi, Sûbhanellahil-azim=Yüce Allah'ı hamd ile tesbih ederim, Yüce Allah'ı tenzih ederim." kelimeleridir.
Buhari Tecrid-i Sarih, 2189
SON YORUMLAR
- Rabbimiz gani gani rahmet eylesin…...
- Yahudi propagandası için uydurulmuş yalan bir hikâyeyi bu güzel siteye yak...
- Selamun aleykum hocam seyda molla nadirın yanında ıcazesını alanlardan...
- Receb bey o rüyayı kaydetmedik, o rüyanın risalelerle alakası yoktu, ama o...
- Güzel paylaşım, kaynak belirttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. :)))...
- 18 Nisan 2021,tarihinde rahmetli oldu.....
- Allah razı olsun. "kısmetse diğeri de gelecek haftaya." kısmında yer alan ...
- Cenab-ı Allah ( cc) Salih rüya sahiplerinin sayısını artırsın....
- Makalede kullanılan " Kıskançlık " sıfatı, Ehli sünnet akidemize göre," ...
- İstifade etmek istiyorum....
TARİHTE BU HAFTA
*Sultan Abdulaziz Han Şehid Edildi.(4 Haziran 1876)
*Kırım'ın Fethi(6 Haziran 1475)
*Süleymaniye Camii İbadete Açıldı(7 Haziran 1557)
*EFENDİMİZ'İN (s.a.v.) DÂR-I BEKA'YA İRTİHALİ(Vefatları)(8 HAZİRAN 632)
*Hz.Ebubekir (r.a.)Halife Seçildi(9 Haziran
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...