Cevaplar.Org

ASR-I SAADET HATIRALARI-44

“SİZİ DİNLESEYDİM ONU CEHENNEME GÖNDERMİŞ OLURDUM” Davette aceleci olmamak ve muhataptan ümid kesmemek konusunda, Asr-ı saadette yaşanmış şu tablo ne kadar ibretamizdir; Abdullah bin Cahş(r.a) komutasındaki İslam müfrezesi, Nahle mevkiinde müşriklerle çarpışmış ve iki esir almıştı. Bunlardan Hakem bin Keysan’a Peygamberimiz(aleyhissalatu vesselam) Hak dine girmesi için vaaz u nasihatte bulundu. Uzun uzadıya onu İslam’a davet etti.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2014-10-07 06:03:46

"SİZİ DİNLESEYDİM ONU CEHENNEME GÖNDERMİŞ OLURDUM"

Davette aceleci olmamak ve muhataptan ümid kesmemek konusunda, Asr-ı saadette yaşanmış şu tablo ne kadar ibretamizdir; Abdullah bin Cahş(r.a) komutasındaki İslam müfrezesi, Nahle mevkiinde müşriklerle çarpışmış ve iki esir almıştı. Bunlardan Hakem bin Keysan'a Peygamberimiz(aleyhissalatu vesselam) Hak dine girmesi için vaaz u nasihatte bulundu. Uzun uzadıya onu İslam'a davet etti.

Hz. Ömer(r.a); "Ya Rasulullah! bununla ne diye konuşup duruyorsun? Vallahi bu hiçbir zaman Müslüman olmaz. Bırak beni, onun boynunu vurayım da, anasının yanına, cehenneme kadar gitsin."

Peygamberimiz onun sözüne bakmadı. Tebliğine sabırla devam etti. Sonunda Hakem'in kalbi yumuşadı ve Müslüman oldu. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) bunun üzerine ashabına dönerek;

"Eğer ben bu hususta demin sizi dinleyip onu öldürmüş olsaydım, cehenneme girmiş, gitmişti o" buyurdu..

Hz. Ömer der ki; "Hakem'in Müslüman olduğunu görünce bütün geçmiş ve gelecek şeyler beni tuttu ve sıktı. Kendi kendime; "Peygamber(aleyhissalatu vesselam) benden daha iyi bilirken ben nasıl ona karşı bir şey dilemeye kalkarım?" dedim. Sonra da; "benim bu öğütten maksadım, ancak Allah ve Rasulünün rızasını kazanmaktı" diyerek kendimi teselli ettim.

Hakem Müslüman oldu. Vallahi Müslümanlığını da güzelleştirdi. Allah yolunda cihad etti. Nihayet Bir-i Mâune'de şehid edildi."

HUZEYFE BİN YEMAN'IN IRAK İHTİLALİNİ HABER VERMESİ

Rivayete göre İbn-i Abbas'a bir gün bir adam gelip; "Yüce Allah'ın 'Ha mim Ayn Sin Kaf' sözünün tefsirini bana bildir demişti. O sırada ashabtan Huzeyfe bin Yeman(r.a) da İbn-i Abbas'ın yanında bulunuyordu.

İbn-i Abbas(r.a) adamın sorusundan hoşlanmadı, sustu. Ondan yüzünü başka tarafa çevirdi. Adam sorusunu tekrarladı. İbn-i Abbas yine yüzünü ondan başka tarafa çevirdi. Adam sorusunu üçüncü defa sordu. İbn-i Abbas yine ona hiçbir cevap vermedi.

Bunun üzerine Huzeyfe bin Yeman(r.a) "sorduğun şeyi sana ben haber vereyim. Onun sana niçin cevap vermekten hoşlanmadığını biliyorum" dedikten sonra Şura suresinin başındaki bu şifrenin, Ehl-i Beytten Abdül'ilah veya Abdullah adoında bir adam hakkında indiğini, kendisinin Şark ırmaklarından bir ırmağın ikiye ayırdığı bir şehirdeki(Bağdat) mülk ve saltanatına nihayet verileceğine ve bir takım zalim ve cebbarların orada toplanacaklarına işaret ettiğini söyledi.(Taberi, Tefsir, Cilt: 25, s. 6)

Merhum Asım Köksal Hocamız diyor ki; "Taberi'nin 11 asır öncesinde tefsirine kaydettiği bu haberin, general Kasım tarafından bir gece Bağdat'ta yapılan ihtilal darbesinde Kral nâibi Abdül'ilah ve bütün ev halkının makineli tüfek ateşiyle yok edilmeleriyle gerçekleşmiş olduğunu görmüş bulunuyoruz."

Bir âlimimiz de konuyla alakalı bize şu bilgiyi veriyor; "Bağdat'ta General Abdülkerim Kâsım'ın, Abdulilâh ve merhum Faysal'a karşı harekâtı meydana gelince, Faysal ve Abdulilah taraftarları, bu meseleyi gizli beyanname halinde halka dağıttılar."

Kaynaklar

1- M. Asım Köksal, İslam Tarihi, Cilt; 9, Şamil Yayınevi, İst. Tarihsiz

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İman edip iyi yararlı işler yapanları, muhakkak salihler (zümresi) içine katarız.

Ankebût, 9

GÜNÜN HADİSİ

Her kim bir namazı (kılmayı) unutursa (onu) hatırladığında kılsın. Onun bundan başka keffâreti yoktur.

KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT-Buhari

TARİHTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI