Cevaplar.Org

TİMUR’A BİÇİLEN KIYMET

Timur birgün hamama girer. Ahmedi de birlikte bulunur. Timur latife yollu şaire hitaben “Hepimize birer kıymet takdir et” der


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2014-01-24 04:39:58

Üstad Bediüzzaman, şöhretli insanlara birçok sözün yamandığını Muhakemat adlı şaheserinde şöyle anlatır; "Eğer istersen meşhur Molla Nasreddin Efendi'ye de: "Bu garib sözler umumen(tamamen) senin midir?" Elbette sana diyecektir: "Şu sözler ciltleri dolduruyor. Epeyce ömür ister. Zira bütün sözlerim nevadirden değildir. Ben hocayım. Onların zekâtını da bana verseler razıyım ve kâfidir. Fazlasını istemem. Zira zarafetimi tabiîlikten çıkarıp tasannua(suniliğe) kalbeder."(çevirir) (Muhakemat s: 24 )

Üstad, aynı meseleye Lemaat adlı eserinde ise şöyle değinir; "Şöhret bir müstebiddir, sahibine mal eder başkasının malını. Meşhur Hoca Nasreddin letaifi(latifeleri, fıkraları) içinde, zekâtı -yani, onda biri onundur- asıl malı...(Sözler s: 716 )

Nitekim Nasreddin Hoca, Hz. Mevlana, Hz. Ali ve Yunus Emre'ye ait olmayan birçok sözün onlara nasıl isnad edildiğini ve özellikle de internet dünyasında nasılda mebzulen gezdiğini yakinen biliriz.

Birçok kimsenin Nasreddin Hoca'ya ait olduğunu zannettiği bir latifeyi paylaşmak arzu ediyoruz. Muallim Naci merhum, Esâmi adlı eserinde, 14. Yüzyıl şairlerinden merhum Ahmedi'den bahsederken şöyle yazmıştır;

"Şu fıkrası meşhurdur; Timur birgün hamama girer. Ahmedi de birlikte bulunur. Timur latife yollu şaire hitaben "Hepimize birer kıymet takdir et" der. Ahmedi Timur'dan maada cümlesine birer paha biçer. Timur kendisi için dahi bir kıymet takdir eylemesini musırrane teklif eder. Şair ana da seksen akçe paha tayin eyler. Timur "Bu adalet üzere olmadı. Benim yalnız şu üzerim seksen akçe eder." der. Ahmedi "Ben de yalnız ana paha biçtim." cevabını verir.

 

Not: Merhum Muallim Naci, Ahmedi hakkında bize şu bilgileri veriyor; "Osmanlı şairlerindendir. Meşhur Germiyanoğlu'nun hocası idi. Ba'de Yıldırım Bayezid Han evladından Süleyman Çelebi'ye muallim olarak anın namına İskender-name ünvanıyla Mesnevi tarzında bir kitap yazmıştır. Asar-ı sairesi de vardır. 815(1412)'de sinni sekseni geçmiş olduğu halde Amasya'da vefat etmiştir. Timurlenk'in maiyyetinde dahi bulunmuş idi.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İnfitar Suresi/6-8

Ey insanoğlu! Seni yaratıp sonra şekil veren, düzenleyen, mütenasip kılan, istediği şekilde seni terkip eden, çok cömert olan Rabbine karşı seni aldatan nedir?

GÜNÜN HADİSİ

Sizden biriniz, kendisi için sevdiği şeyi (mü'min) kardeşi için de sevinceye kadar kamil mümin olmaz.

250 Hadis, s.148

TARİHTE BU HAFTA

*Fatih Camii'nin yeniden ibadete açılışı(15 Nisan 1772) *Turgut Özal'ın Vefatı(17 Nisan 1993) *Türk-Yunan savaşının başlaması(18 Nisan 1897) *Miladi takvime göre Efendimiz'in (s.a.v.)dünyaya teşrifleri(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI