Cevaplar.Org

HABİBULLAH ÜSTÜN HOCAEFENDİ

Habibullah Efendi (1926-1984); Gerede’mizde yetişen son devir hem ilme hem fenne kafa yormuş değerli din büyüklerimizdendir.


Murat Ergüven

murat@muraterguven.com

2012-12-24 16:41:58

Habibullah Efendi (1926-1984); Gerede'mizde yetişen son devir hem ilme hem fenne kafa yormuş değerli din büyüklerimizdendir.

1926 yılında Demirciler Mahallesi'nde doğan Habibullah Hoca'nın babası Koca Müftü lakaplı Kemaleddin Efendi, annesi İstanbul Beşiktaş doğumlu Hatice hanımdır.

Habibullah Efendi, ilkokulu 3. Sınıfa kadar Ziya Gökalp İlkokulu'nda (şimdiki Halil Nom İlköğretim Okulu'nun eski ismi) okudu. Okulla birlikte devam ettirdiği dinî eğitimini okuldan ayrıldıktan sonra da devam ettirdi.

Dinî bilgiler eğitiminin yanı sıra babasıyla yine hafızlığa da çalıştı. Yine babası Kemaleddin Efendi'den Arapça öğrendi.

Dinî tahsilin tamamlayan Habibullah Efendi, Demirciler Mahallesi'ndeki Muharrem Ustaya tornacı çırağı olarak girdi. 2 yıl çalıştıktan sonra vatanî görevini yapmak üzere askere gitti.

Askerlik dönüşü Hacı Muharrem Efendi'nin kızı ile evlendi. Askerden sonra tornacılık mesleğine devam eden Habibullah Hoca, aynı zamanda, babasının yapımına başlayıp da bitiremediği, ayakkabıcılıkta kullanılan kalıp tezgâhlarını bitirdi.

Dinî ilimlere olduğu kadar tekniğe ilme ve fenne de oldukça ilgili olan Habibullah Hoca, Gerede'de ilk olarak hayvanla un ve tuz çekme sistemini kurup işletmiştir.

Bu anlamda Gerede'de pek çok ilk'e imza atan Habibullah Efendi, yine Gerede'de ilk defa gazoz makinesi yaparak gazoz imal etmiştir.

Üretmeyi çok seven imalata önem veren Habibullah Hoca, mermercilik, tornacılık, demircilik meslekleri ile yakından ilgilenmiş olup, keçi ve diğer hayvan boynuzlarından tarak imalatı da yapmıştır.

1950 yılında imam olan Habibullah Hoca, Hacı Emin Efendi Camii'nde hem vaizlik hem de imamlık yaparken tuzculuk ile geçimini temin etmiş, aynı zamanda diğer saydığımız meslek dalları ile de iştigal etmiştir.

Rakı Çayırı da denilen Değirmen Başı mevkiinde yani şu anki meslek lisesinin bulunduğu yerde eski dizel makine ile un değirmeni işletmiştir. Yani buradaki eski su değirmenini dizelle çalışan değirmen haline getirmiştir.

Kafası tekniğe ve icatlara çalışan Habibullah Hoca, burada da bir ilki gerçekleştirerek Gerede'de ilk defa dizelle çalışan bir su değirmeni kurmuştur.

Habibullah Hoca, imamlık vazifesini aksatmadan ve bunun yanı sıra vaizlik görevi olmadığı halde imam olduğu camide vaizlik de yapmıştır. Ancak bunların yanı sıra diğer saydığımız mesleklerden hiç kopmamış bilakis bu mesleklerin de tam içinde olmuştur.

Üretmeyi çok seven, imalâta önem veren, teknik ve teknolojiye büyük ilgi ve merak duyan Habibullah Efendi, bir din adamı kimliği taşımasına rağmen yerli otomobil imalatı için de çalışmalar yapmıştır.

Motor aksamının dışında tamamını kendi imkânları ile tornacı dükkânında yapmıştır. Kaportası, direksiyonu, tekerlekleri tamamı yerli üretim olarak büyük bir kısmını bizatihi kendi el emeği olarak imal etmiştir.

Habibullah Hoca'nın ilgi duyduğu salt olarak sadece bir şey, bir şeyler imal etmek değil; Onun asıl gayesi seri imalat yapan makineler üretmek, yani sanayileşmiş üretime dönük çalışmalar yapmaktır.

Hoca Efendi'nin yapmış olduğu diğer imalatlar şunlardır;

Çamaşır makinesi, Boru kıvırma makinesi (sandalye yapımında kullanmak için), Sandalye imalatı, Define arama makinesi, Mermer süs eşyaları, Bisiklet, Otomobil Habibullah Hoca, yaptığı otomobili ulaşımda kullandı. Yaptığı bisikleti ve arabayı oğlu Emin Üstün Gerede Panayırları'nda kiraya vererek para kazanırdı.

Habibullah Hoca Efendi; imamlıktan 1976 yılında 50 yaşında iken emekli oldu. Ve aynı yıl İstanbul'a gitti. 4. Levent'te Sanayi mahallesinde oğulları ile lif ve pres imalatı yapmak için kurmuş oldukları Lifsan Hidrolik Sanayii'de 1984 yılına kadar çalıştı.

Habibullah Hoca, Ebu-l Leys Semerkandî Hazretlerinin Tembih-ül Gafilin Bostan-ül Ârifin kitabını yarıya kadar tercüme etmiş fakat tamamlayıp basamamıştır.

Habibullah Efendi'nin; Gerede'de Hademe-i hayrat adı altında Gerede'de görev yapan İmam-Hatip, Müftü Efendiler ve eşrafla beraber birçok cami, çeşme, yol tamiri, yapımı ve İmam Hatip Okulu gibi okulların yapımında emeği geçmiştir.

Habibullah Efendi'nin belagati çok fasihti. Etkileyici hitabeti vardı. Onun vaazını, sohbetini dinleyen bir daha onun vaaz sohbetlerini terk etmezdi. Çok yumuşak kalpli ve gözü yaşlı bir mü'mindi, iyi bir baba iyi bir eşti. Çocuklarını hiç yanından ayırmazdı.

Dinî ilimlerin yanı sıra pratik fennî ilimlere son derece ilgili olan Habibullah Hoca Efendi 4 Eylül 1984 yılında vefat etti. Kabri Gerede'nin Çoğullu Köyü'nde babası ve dedesinin bulunduğu aile kabristanındadır.

Habibullah Efendinin eşi Memnune Üstün halen sağ olup İstanbul Sarıyer'de yaşamaktadır. Erkek çocukları; Emin Üstün- Emin Otomotiv ve Emin Evim Şirketler Grubu sahibidir. Abdurrahman Üstün İstanbul'da Camel Dış Ticaret ile dış ticaret üzerine faaliyet göstermektedir. Kemal Üstün ise Amerika'da ticari faaliyet göstermektedir.

Kız Çocukları; Ayşe Deniz, İstanbul Sarıyer'de yaşamaktadır. Hatice Özcan, Gerede'de yaşamaktadır; eşi Araştırmacı Yazar Yusuf Özcan Hoca Efendidir. Münire Özçelik, İstanbul'da yaşamaktadır; eşi eski Gerede Vaizi Mustafa Özçelik hocadır.

Kaynaklar:

Emin Üstün, Kemal Üstün, Abdurrahman Üstün, Yusuf Özcan

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

KURRA HAFIZ MEHMET GÜRGÜR HOCA EFENDİ (1937-2020 )

KURRA HAFIZ MEHMET GÜRGÜR HOCA EFENDİ (1937-2020 )

Mehmet GÜRGÜR Hoca Efendi 2 Mart 1937 yılında Dumlu Nahiyesine bağlı Akdağ köyünde dünyaya

ŞEYH MUHAMMED HAFİD (1928-2001)

ŞEYH MUHAMMED HAFİD  (1928-2001)

Şeyh Muhammed Hafid hazretleri, dedesi ‘Hazret’ namıyla bilinen Muhammed Ziyauddin hz.'nin ve

ABDULĞAFUR HAS EFENDİ(1936-2007)

ABDULĞAFUR HAS EFENDİ(1936-2007)

Abdulgafur HAS Hocaefendi 1936 yılında Çat ilçesi Babaderesi köyünde dünyaya geldi. Soyu sils

BABADERELİ SEYYİD AHMED EFENDİ(1890-1977)

BABADERELİ SEYYİD AHMED EFENDİ(1890-1977)

Babadereli Seyyid Ahmed Efendi, Seyyid Molla Resul Efendi’nin oğludur. 1890 yılında, ailesinin

MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDİ

MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDİ

1928 yılında Erzurum ili, Aziziye ilçesinin Güllüce(Eski ismi; Paşaki) köyünde doğdu.

MOLLA MUHAMMED CELALÃŽ

MOLLA MUHAMMED CELALÃŽ

On dokuzuncu asrın ikinci yarısında Bayazıt Sancağının önde gelen âlim ve müderrislerinde

MOLLA MUHAMMED KASORÃŽ

MOLLA MUHAMMED KASORÃŽ

Molla Muhammed Kasorî, Cumhuriyet döneminde Ağrı’da yetişen seçkin âlim ve mutasavvıflarda

MOLLA ABDÜLKADİR NADİR AZÎZÎ

MOLLA ABDÜLKADİR NADİR AZÎZÎ

{Ağrılı âlim ve mutasavvıf} Tam adı Abdülkadir Nadir b. Ali b. Şano b. Ali’dir. Ailesi

SEYDA MOLLA HASİP SEVEN (KS)(1917-1994)

SEYDA MOLLA HASİP SEVEN (KS)(1917-1994)

1917 yılında Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı, Zokayt (Kayabağlar) nahiyesinde dünyaya geldi.

MÜDERRİS MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) HOCA

MÜDERRİS MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) HOCA

Şeyh Ahmed-i Hânî çığırının devamcısı sayılan Molla Mahmûd-i Beyâzidî, Molla Muhammed

ŞEYH ASIM EFENDİ

ŞEYH ASIM EFENDİ

Şeyh Alauddin’in üçüncü oğlu olup, Hicri 1341 yılının Mart ayında Ohin’de dünyaya gel

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.

Bakara, 185

GÜNÜN HADİSİ

Allahu Teala, kulunu helal (kazanç) talebinde yorgun görmeyi sever.

250 Hadis, s.197

TARİHTE BU HAFTA

*Sultan Abdulaziz Han Şehid Edildi.(4 Haziran 1876) *Kırım'ın Fethi(6 Haziran 1475) *Süleymaniye Camii İbadete Açıldı(7 Haziran 1557) *EFENDİMİZ'İN (s.a.v.) DÂR-I BEKA'YA İRTİHALİ(Vefatları)(8 HAZİRAN 632) *Hz.Ebubekir (r.a.)Halife Seçildi(9 Haziran

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI