Cevaplar.Org

Uçakta Oruç Açma

Soru: Oruçlu iken uçaÄŸa binen kimsenin güneÅŸ batmadığı halde iftar vakti gelince nasıl hareket edeceÄŸi hakkındaki ÅŸer’i hükmü açıklar mısınız? Pilot ve uçakta devamlı çalışan yardımcıları göz önüne alındığında ÅŸer’i hüküm nasıldır?


2008-02-27 06:22:15

Soru: Oruçlu iken uçağa binen kimsenin güneş batmadığı halde iftar vakti gelince nasıl hareket edeceği hakkındaki şer’i hükmü açıklar mısınız? Pilot ve uçakta devamlı çalışan yardımcıları göz önüne alındığında şer’i hüküm nasıldır?

Cevap: Şer’i hüküm, oruç güneş battıktan sonra açılır. Uçakta bulunanların, uçağın güneşin battığı bir yere varmasına kadar beklemeleri gerekir. Fakat uçak yoluna devam ederken gündüzde devam ediyorsa- çünkü bazen uçak zamanın önüne geçer- bu meselenin iki çözüm şekli vardır:

1-Oruçlu zaman hesabı ile yani uçakta olduğu en yakın beldenin gündüzünü hesap ederek iftar eder.

2-Uçaktaki yolcu şeriatta misafire tanınan ruhsatı esas alır. Uçakta iken tutamadığı günlerin orucunu, diğer günlerde tutmak üzere yiyebilir.

Sorunun ikinci şıkkının cevabı: Pilot ve yardımcıları bu hizmeti devamlı olarak yaptıklarına göre, bunlar en yakın bedenin zamanını hesap ederek oruç tutacaklar ve oruçlarını açacaklardır.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Üstünlük ve şeref ancak Allah'ın, Peygamberinin ve mü'minlerindir.

Münâfikûn, 8

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

İki kelime vardır ki, Rahman'a sevimli, dilde hafif ve mizanda ağır gelir. Bunlar; "Sûbhanellahi ve bihamdihi, Sûbhanellahil-azim=Yüce Allah'ı hamd ile tesbih ederim, Yüce Allah'ı tenzih ederim." kelimeleridir.

Buhari Tecrid-i Sarih, 2189

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 1772) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 1534) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI