Cevaplar.Org

SÜNNET YERİNE KAZA KILMA

Soru: Bazıları sünnet yerine kaza namazı kılıyorlar?


2007-03-01 01:57:48

Soru: Bazıları sünnet yerine kaza namazı kılıyorlar?

Cevap: Şafii mezhebine göre kaza namazı olan bir kimsenin nafile namaz kılması caiz değildir. Boş vakit geçirmesi de caiz değildir. Teheccüd de buna dâhil, her türlü nafile kılması caiz değildir. Ama bu demek değildir ki “kaza namazım vardır, ben sünnet kılmam, beş vakit namaza tabii sünnetleri, teheccütleri kılmam, çünkü kazam vardır.” Kazayı da ihmal ediyor, boş vakit geçiriyor, bu anlayış yanlıştır.

Fıkıh kitapları Şafii mezhebine göre diyor ki, “kimdir o insan ki, oturduğu yerde hiçbir şey konuşmuyor, hiçbir iş yapmıyor, hiçbir günah işlemiyor, boş oturuyor, ama üzerine günah yazılıyor?” cevap: “Kazası olduğu halde boş vakit geçirip, kaza namazını kılmayanlardır.”

Hanefi mezhebine göre ise en müftabih kavle göre, farzlara tabii olan müekked sünnetler kılınsın. Gayr-i müekked sünnetler ve diğer boş vakitler kaza ile geçirilsin..

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

mustafa, 2007-03-04 07:23:51

çok isabetli bir şekilde konuyu tavzih etmişsiniz. mümkün mertebe, dolu diye zannettiğimiz zamanları bile boşa geçirdiğimizi farkederek, kaza namazlarımızı kılmaya gayret gösterelim. lisan-ı nebevinin izahına göre mü'minin ahirette ilk sorgulanacağı ameli, namazı imiş. o, tam ise; diğer sorgu-suali rahat geçermiş. allahümme la tuhricna mineddünya illa meaşşehaddeti vel iman. vesselam...

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

Allah'a güven. Vekîl olarak Allah yeter.

Ahzab, 33

GÜNÜN HADİSİ

İman ve İslam'ın Fazileti

"Mü'min kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mü'mine hastır, başkasına değil: Ona memnun olacağı birşey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır" (Müslim, Zühd 64, (2

TARİHTE BU HAFTA

*Fatih Camii'nin yeniden ibadete açılışı(15 Nisan 1772) *Turgut Özal'ın Vefatı(17 Nisan 1993) *Türk-Yunan savaşının başlaması(18 Nisan 1897) *Miladi takvime göre Efendimiz'in (s.a.v.)dünyaya teşrifleri(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI